Брад Биндър изненада фаворитите във втората тренировка на "Мотеги"

Брад Биндър изненада фаворитите във втората тренировка преди Гран При на Япония в MotoGP, оглавявайки класирането на „Мотеги“.

Южноафриканският пилот на КТМ завъртя обиколка за 1:43.436 две минути преди края на сесията, за да излезе начело. Това време на Биндър оцеля на атаките на Марк Маркес, Педро Акоста и Франческо Баная и така той завърши с аванс от 0.033 секунди пред Маркес. А тройката оформи Хорхе Мартин, който завърши с пасив от 0.132.

Акоста завърши четвърти на 0.147 зад лидера, а Енеа Бастианини остана на петото място, на 0.169 от Биндър. Звяра направи едно доста тежко падане в края на обиколката в средата на сесията, при което се превъртя няколко пъти в зоната за сигурност. След това обаче той направи един бърз спринт до гаража си, смени гащеризона си и се върна на пистата с втория си мотор, за да влезе в топ 5.

Маверик Винялес, Баная, Алекс Маркес, Фабио Ди Джанантонио и Марко Бедзеки бяха останалите петима пилоти, които си заслужиха място сред първите десет и съответно се класират директно за втората фаза на квалификацията. Първи извън този списък остана Джак Милър, който падна в третия завой малко преди края на сесията и не можа да направи решителна атака за място в топ 10.

Австралиецът завърши на само 0.030 зад Бедзеки, а на 0.019 зад него остана и единственият представител на домакините Такааки Накагами, който участва в последната си Гран При на Япония като титуляр в MotoGP. За пилота на LCR Хонда това беше най-силният петък от началото на годината и напълно разбираем той беше разочарован да пропусне директно класиране за втората фаза на квалификацията.

Това означава, че той ще трябва да премине през ситото на първия сегмент, в който участие освен него и Милър ще вземат още Франко Морбидели, Фабио Куартараро, Алейш Еспаргаро, Жоан Мир, Йоан Зарко, Раул Фернандесо, Аугусто Фернандес, Алекс Ринс, Лука Марини, заместникът на контузения Мигел Оливейра в екипа на Тракхаус Априлия Лоренцо Савадори и участващият с „уайлд кард“ пилот на Ямаха Реми Гарднър. Както винаги само най-бързите двама от тях ще продължат към Q2, а останалите ще заемаст позициите от 13-та до 23-та на стартовата решетка.

Квалификацията преди Гран При на Япония, 16-ти кръг в MotoGP за сезон 2024, е предвидена за 4:50 часа българско време утре сутринта. Непосредствено преди нея, в 4:10 часа, ще стартира и 30-минутната последна тренировка на „Мотеги“.

Снимки: Red Bull Content Pool

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти