Ливърпул започна защитата на "Карабао Къп" с мощен обрат срещу Уест Хам

Ливърпул започна защитата на трофея "Карабао Къп" с обрат и гръмка победа с 5:1 над Уест Хам на "Анфийлд". Първото полувреме бе доста равностойно и гостите дори поведоха заслужено, след като Джаръл Куанса си отбеляза автогол в 21-вата минута. Диого Жота обаче изравни само четири минути по-късно. Португалецът направи пълен обрат в 49-ата, а Мохамед Салах реши всичко в полза на домакините в 74-тата минута. Коди Гакпо оформи крайния резултат с голове в 90-ата и 93-тата минута. Двата тима се срещнаха и в миналогодишното издание на турнира, като тогава мърсисайдци разбиха "чуковете" със същия резултат в четвъртфинален сблъсък на "Анфийлд". Гостите завършиха двубоя и с човек по-малко, след като Едсон Алварес получи втори жълт картон в 76-ата минута.

През уикенда Ливърпул нямаше проблеми и победи с 3:0 Борнемут, докато Уест Хам загуби със същия резултат лондонското дерби с Челси.

Мърисайдци са най-успешният клуб в историята на Купата на лигата, като до момента имат 10 трофея.

Арне Слот бе направил цели девет промени в сравнение с мача през уикенда. Единствено Куивин Келъхър и Дарвин Нунес запазиха местата си. Джо Гомес изведе отбора с капитанската лента, а Федерико Киеза записа дебют като титуляр. Селекцията беше изключително офанзивна, защото освен Нунес и Киеза, Жота и Гакпо също бяха титуляри.

Юлен Лопетеги пък извърши осем корекции. Местата си запазиха Макс Килман, Едсон Алварес, Крисенсио Съмървил и Джаръд Боуен, който бе с капитанската лента. Дани Ингс стартира срещу бившия си отбор, а Лукаш Фабиански застана на вратата.

Ливърпул владееше повече топката, но реално Уест Хам играеше по добре в първите 20-ина минути. В 14-ата Тодибо имаше възможност след много добро центриране на Кресуел, но не успя да насочи добре топката с глава. В 18-ата Дани Ингс порази отблизо вратата на Келъхър, но попадението правилно бе отменено заради засада на бившия футболист на мърсисайдци. В 21-вата минута обаче Уест Хам поведе съвсем официално. Килман свали с глава центриране от корнер към Алварес, който не успя да нанесе удар. Брадли се хвърли да го блокира, а Ендо изчисти, но ритна топката в краката на Куанса и след рикошета тя влезе отблизо във вратата - късмет за домакините и автогол на сметката на бранителя.

Ливърпул реагира мигновено и изравни четири минути по-късно. Гакпо бе изведен отляво, като останаха съмнения, че нидерландецът е в засада, за което претендираха и гостите. Флагът на лайнсмена обаче остана долу и атаката продължи. Гакпо центрира, а Киеза засече акробатично от въздуха. Топката рикошира в земята и се насочи към горния ъгъл, а Жота успя да скочи достатъчно високо, за да я насочи още по-прецизно във вратата. ВАР не можеше да прегледа ситуацията, защото технологията не се използва в мачовете за "Карабао Къп", така че голът нямаше как да бъде застрашен.

Интересно бе, че Жота действаше доста добре като "десетка" в големи части от това полувреме, а Киеза бе много деен и остави добри впечатления.

В 50-ата минута Ливърпул направи пълен обрат след страхотен пробив на Къртис Джоунс, който пое топката от своята половина, премина през няколко играчи на Уест Хам, размени подавания с Гакпо и отново слаломира между няколко съперника, след което изведе Жота, който стреля технично в ъгъла за 2:1.

В 60-ата минута Киеза бе заменен от Салах, а Мак Алистър влезе на мястото на Жота. Пакета и Антонио пък замениха Соучек и Ингс в състава на Уест Хам.

В 63-тата минута Джоунс изведе добре Мак Алистър, който изглеждаше, че ще изпревари стража на гостите, но Фабиански в крайна сметка го блокира добре.

В следващите минути гостите заиграха по-добре и пропуснаха добри възможности да изравнят. Джоунс изгуби топката, след което Солер проби отдясно и стреля до близката греда, но Келъхър спаси. Минута след това "чуковете" пропуснаха още по-добра възможност. Келъхър този път изби удар на Антонио, след което Салах сгреши и Солер получи шанс да стреля отблизо, но леко се подхлъзна и това даде възможност на Келъхър отново да се намеси.

В 69-ата минута играчите на Уест Хам имаха за трети път претенции за дузпа от началото на второто полувреме. Тази ситуация бе най-спорна, защото топката срещна ръката на Цимикас, която бе разперена. Преди това обаче имаше рикошет в тялото на бранителя, така че и тук сигнал не последва, а Лопетеги получи картон за протестите си.

В 74-тата минута Салах сложи край на интригата, след като отбеляза трети гол за Ливърпул. Брадли получи отдясно и върна добре към Мак Алистър, който стреля към вратата. Фабиански изби, но Салах направи добавка за 3:1.

Две минути по-късно гостите останаха с човек по-малко, след като Алварес закъсня и фаулира Салах, за което получи заслужено втори жълт картон.

До края хубав изстрел на Мак Алистър от 25 метра бе изби в гредата от Фабиански, а Съмървил пропусна страхотна възможност за Уест Хам. В 90-ата минута Коди Гакпо, който изигра много силен двубой, покачи, след като проби отляво, направи двойно с Нунес и шутира в ъгъла. В третата минута на добавеното време нидерландецът отбеляза още едно попадение от идентична дистанция, с което оформи крайния резултат.

Още от Футбол свят

Виж всички