Манчестър Юнайтед няма да получи публично финансиране за новия стадион, но иска друг тип подкрепа от държавата

Манчестър Юнайтед няма да получи публично финансиране за изграждането на нов стадион, обяви кметът на Голям Манчестър Анди Бърнам. Въпреки това представителят на властта заяви, че все пак част от парите на данъкоплатците могат да бъдат използвани, за да се подпомогне изграждането на съответната инфраструктура и транспортни връзки. В момента клубът все още обмисля два варианта - изграждане на изцяло нов стадион с капацитет от 100 000 места, който по предварителни сметки ще струва около 2 милиарда паунда, или сериозна реконструкция на сегашния “Олд Трафорд”, която би излязла на половината цена. Кметът изрази надеждата си, че Манчестър ще има най-добрия футболен стадион в света, което ще донесе много ползи на жителите на греда.

Според “Дейли Мейл” клубът е възложил на Oxford Economics задачата да извърши оценка на фискалното въздействие на тяхното предложение за нов стадион. Глобалната консултантска фирма е установила, че ако плановете се осъществят, това ще донесе 92 000 нови работни места, 17 000 нови домове за хората и 1.8 милиона посетители годишно. Изданието твърди, че клубът изобщо не е искал публично финансиране на стадиона, а само публично-частно партньорство, което да се съсредоточи единствено върху инфраструктурата, с акцент върху транспорта.

Според проучването Oxford Economics, ако плановете бъдат реализирани, това може да донесе допълнително по 7.3 милиарда паунда годишно на икономиката на Обединеното кралство.

За да разяснят плановете си, вчера официални представилите на клуба са били на конференцията на Лейбъристката партия в Ливърпул.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти