Еспаргаро подхвана стюардите в MotoGP за "липсата на компетентност"

Един от най-гласовитите пилоти в MotoGP Алейш Еспаргаро критикува стюардите в кралския клас след вчерашната Гран При на Емилия-Романя. Повод за коментара на испанеца стана липсата на действия от страна на комисарите след спорното изпреварване от Енеа Бастианини срещу Хорхе Мартин в последната обиколка, с което Звяра си гарантиран победата.

Бастианини със спорна победа срещу Мартин на "Мизано", Баная отпадна

Пилотът на Дукати се движеше втори в голяма част от състезанието, но в последните обиколки се виждаше, че се чувства много по-комфортно върху своята машина. Той пробва няколко по-плахи атаки в подхода за осмия завой преди да се стигне и до решителния му ход, който дойде в острия четвърти завой във финалния тур.

Бастианини защити спорната маневра, с която спечели в Емилия-Романя

Тогава Бастианини спря много по-късно от своя съперник и се гмурна от вътрешната му страна. Това принуди Мартин не само да изправи мотора си, но и дори да излезе извън пистата, след като между него и Бастианини имаше и лек контакт. Стюардите обаче останаха безучастни в тази ситуация и дори не разгледаха инцидента.

Според Еспаргаро с тази своя „липса на компетентност“ стюардите изпращат „опасно“ съобщение на пилотите, поставяйки този прецедент.

Мартин: Бастианини прекали с атаката си

„Много съм разочарован. Не разбирам какво правят стюардите. Наистина нямам думи, защото един пилот докосва друг и двамата излизат от пистата, а те дори не го разгледаха. Няма логика.„Освен липсата на действие, аз се притеснявам и от съобщението, което те изпращат до всички пилоти, че те могат да правят каквото си искат, да докосват други пилоти, да излизат от пистата, а това е много опасно. Все още не мога да го повярвам“, заяви Еспаргаро.

Маркес: Бастианини трябваше да бъде наказан

Той също така коментира и тезата, че заради агресивната аеродинамика пилотите нямат друг избора освен да пробват подобни агресивни маневри, за да изпреварват своите съперници. Пилотът на Априлия, който в края на годината ще прекрати активната си състезателна кариера, призна, че това е така, но това не означава, че двама пилоти могат да се разминават с наказанията, ако излизат от пистата докато се борят помежду си.

MotoGP ще има нов шеф на стюардите от 2025 година

„Това е резултат от липсата на компетентност сред стюардите. С модерните мотори изпреварванията са трудни, но и в миналото сме виждали как пилоти се докосват и излизат от пистата. Това се случва сега, случваше се и преди 20 години.„Трудно ли е да се изпреварва? Да, трудно е. Но, ако докоснеш пилот и двамата излезете от пистата, това не е от мотора“, коментира Еспаргаро.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти