Давид Алонсо с победоносно завръщане на подиума в Moto3

След като не се качи на подиума в последните два старта в Moto3, неговата най-дълга подобна серия от началото на сезон 2023 насам, Давид Алонсо се завърна по победоносен начин на почетната стълбичка в най-малкия клас.

Колумбийският състезател стори това с триумфира си в надпреварата за Гран При на Емилия-Романя на пистата „Мизано“. За него това е осми успех в 14 старта през 2024 година, а тя дойде след здрава битка с победителят от Гран При на Сан Марино преди две седмици Анхел Пикерас и Дани Олгадо в последната обиколка и половина.

Алонсо беше начело в голяма част от втората половина на дистанцията от 20 тура, но беше изпреварен от Олгадо в спирането за 14-ия завой в предпоследната обиколка. Това позволи и на Пикерас да мине пред Алонсо, който контраатакува в осмия завой на финалния тур.

Тогава той и Пикерас едновременно изпревариха Олгадо, който моментално се озова от първото на третото място. Алонсо обаче беше по-агресивен на спирачките и мина и пред Пикерас, за да поведе, след което се защити перфектно до финала и стигна до победата.

Пикерас също трябваше да се защитава от Олгадо, като той дори за момента загуби второто място в 13-ия завой, но веднага си го върна с по-добра траектория на изхода от кривата. Така две седмици след първата си победа в световния шампионат, която отново дойде на „Мизано“, той отново стигна до подиума на италианското трасе.

Олгадо пресече финалната линия на третото място, но беше санкциониран с една позиция, тъй като излезе от пистата в последната обиколка. Печеливш от тази санкция на испанския пилот беше Колин Вейер, който бе промотиран до последното място на почетната стълбичка.

В генералното класиране Алонсо остава начело с актив от 271 точки и предимство то цели 82 пред втория Олгадо. Трети, с идентичен актив с този на Олгадо, е Вейер, който обаче е класиран зад пилота на Tech3, тъй като има едно второ място по-малко от него през сезона. Двамата са с по един успех, но Олгадо има четири втори места, докато Вейер е с три.

Сезон 2024 в Moto3 продължава още следващата седмица с надпреварата за Гран При на Индонезия на пистата „Мандалика“.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти