Историческо изпълнение на 34 дузпи прати Аякс в плейофите на Лига Европа

Отборът на Аякс се класира по изключително драматичен начин за плейофите на Лига Европа, след като загуби като домакин на Панатинайкос с 0:1 в редовното време на реванша помежду им. Първият мач беше спечелен от амстердамския гранд също с 1:0 и така ответната среща влезе в продължения. Те обаче не излъчиха краен победител и така се стигна до изпълнение на невероятните 34 дузпи, след които нидерландският клуб с резултат 13:12 при тях преодоля третия квалификационен кръг.

Реваншът се развиваше при нулево реми в полза на Аякс до 89-ата минута, когато Тете се възползва от неубедителни изяви на съперниковата защита и с шут по земя отбеляза ключово попадение за гостите, а това означаваше, че идват продължения в срещата. Там обаче нито един от двата тима не отбеляза решаващ гол и така се наложи да се прибегне и до изпълнения на дузпи.

За разлика от 120-те минути игрово време, които предложиха само един гол, дузпите предложиха същинско зрелище, след като и двата тима не показаха хладнокръвие в няколко важни момента. Изпълненията от бялата точка започнаха с пропуск на Даниел Манчини в ущърб на Панатинайкос. Последваха девет поредни успешни удара за двата отбора и така се стигна до решаващата десета дузпа, с която Брайън Броби можеше да прати Аякс в плейофите. Нападателят обаче не успя да преодолее съперниковия вратар със своя изстрел.

Така дузпите навлязоха в режим „внезапна смърт“. Двата тима си размениха по едно успешно изпълнение, но след това дойдоха четири поредни пропуска от бялата точка. При тези ситуации гръцките футболисти на два пъти първи не успяха да вкарат своите дузпи, след което нидерландците също направиха два неуспешни опити. След тази негативна серия футболистите оправиха своя мерник и направиха серия от 14 поредни вкарани дузпи.

Филип Младенович от състава на ПАО се опита да продължи тази тенденция, но не вкара своята дузпа. Така Броби получи втори „мачбол“, но отново се издъни при своето изпълнение. Тони Вилена пропусна втора поредна дузпа за гърците и така с 34-тото изпълнение от бялата точка Антон Гаей прати Аякс в плейофите на Лига Европа.

Това се оказа второто най-резултатно изпълнение на дузпи в историята на евротурнирите, като на първо място останаха ударите от бялата точка между Гзира Юнайтед и Гленторан (14:13) през лятото на миналата година. След цялата тази драма амстердамци си осигуриха двубои с Ягелония за място в групите на Лига Европа.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти