Роси атакува Дукати заради Маркес

Легендата на MotoGP Валентино Роси предприе културна атака срещу Дукати, след като обясни, че няколко от пилотите на марката в световния шампионат “са се почувствали предадени” заради решението на марката за наеме Марк Маркес за заводския си тим за догодина.

В началото на юни Дукати взриви трансферния пазар в MotoGP с новината, че италианците са избрали Маркес за партньор на световния шампион Франческо Баная. Това се оказа тежък удар за Хорхе Мартин, както и за младите италиански пилоти, включително и настоящия заводски пилот на Дукати Енеа Бастианини.

Дукати ще продължи да развива мотора на Маркес до края на годината

Предполага се, че това решение на Дукати не се е приело добре в лагера на Роси и компания, тъй като Баная и продукт на академията на Доктора VR46, а отделно от това отношенията между Вале и Маркес са обтегнати след редица инциденти помежду им през годините.

Официално: Ди Джанантонио остава във VR46, ще кара заводска машина

“Все още не мога да разбера това - обясни Роси пред френския L’Equipe. - В Дукати съществува интересна система - пирамида, която позволява на младите пилоти да прогресират. Така израсна Пеко, както и Мартин и Марко Бедзеки, които се бореха за това място. И изведнъж в Дукати решиха да вземат Марк. Нормално е пилотите да се почувстват предадени. Изведнъж те вече нямат значение, така че не е за учудване, че те не приемат сериозно избора на Маркес.”

Баная и Стоунър с почти идентични успехи за 67 състезания с Дукати

Роси е на мнение, че Баная може да се бори с Маркес през 2025, ако двамата разполагат с равни възможности и Пеко няма нужда от известен съотборник, за да се докаже като шампион в MotoGP.

Бастианини: Не разбирам Дукати, те изпуснаха мен и Хорхе Мартин

“Пеко е готов, той вдигна нивото, вече има две световни титли и се бори за третата - обясни Роси. - Но според мен, той няма нужда от Марк в тима, за да докаже, че е номер едно.”

След решението на Дукати за Маркес, Прамак се насочи към Ямаха, а тимът на Роси ще получи заводски мотоциклет от Дукати за Фабио Ди Джанантонио. А протежето на VR46 Бедзеки отива с Мартин в заводския тим на Априлия.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти