Турската сензация Юсуф Дикеч ще стреля за злато през 2028!

Турският стрелец Юсуф Дикеч заедно със Севал Илайда Таран донесоха първият олимпийски медал в историята на страната при смесените отбори на 10 метра въздушен пистолет. След среброто Дикеч, който си спечели милиони фенове с небрежния си вид и липсата на специално оборудване, запази за известно време мълчание, но сега коментира новата си слава пред турския вестник Anadolu.

А това, че Дикеч стреля с едната ръка в джоба накара много хора да предположат, че той едва ли не се е отбил случайно на олимпийското стрелбища, всъщност обаче, това му постижение е резултат на дългогодишни усилия от страна на 51-годишния стрелец.

“Не съм очаквал, че ще предизвикам такова вълнение у феновете - призна Дикеч. - Хората понякога казват: “Много е лесно, ти спечели олимпийски медал с ръка в единия джоб”. Така изглежда отстрани, но зад този медал стоят 24 години усилена работа. Тренирам 4-5 часа шест дни в седмицата.”

Турският стрелец Юсуф Дикеч се превърна в звезда в социалните мрежи

Дикеч заяви, че черпи вдъхновение от 9-годишната си дъщеря Барак и също така разказа как е стигнал до най-високото ниво в Олимпиадата.

“Влязох в спорта много късно, започнах да стрелям когато бях на 28 години - обясни Дикеч. - В началото, като се състезавахме в Европа и на световни първенства, всяко класиране за финал се смяташе за успех. Днес, 24 години по-късно, се чувстваме недоволни и тъжни от сребърен медал на Олимпиадата. Но ние имаме много млади приятели, които ще подобрят постиженията ни. Аз съм възрастен, но показах, че с усилена работа може да се постигне успех. Важното е не колко много искаш да постигнеш нещо, а колко усилия влагаш, за да постигнеш това, което искаш.”

Феноменалният Дуплантис: Най-голямата ми мечта от дете беше да подобря световния рекорд на олимпиада

51-годишният Дикеч записва пето участие на Олимпиада в Париж след 2008, 2012, 2016 и 2020 и вече гледа в бъдещето.

“Това, което ми липсваше досега беше медал от Олимпиадата - обясни турчинът. - Колекцията ми щеше да е пълна, ако бях спечелил златен медал. И мислех да сложа край на кариерата си като олимпийски шампион. Аз съм много добър и Илайда е много добра и ако даде Бог, ще спечелим златния медал през 2028.”

Още от Париж 2024

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти