Порто шокира Спортинг с обрат за историята

Порто завоюва Суперкупата на Португалия за 24-ти път в историята си. "Драконите" сътвориха паметен обрат срещу Спортинг (Лисабон), след като губеха с 0:3 в 24-ата минута. Те успяха да изравнят и да стигнат до продължения, а там резервата Иван Хайме отбеляза решаващия гол за победата с 4:3.

Новият треньор на Порто Витор Бруно може да е горд с футболистите си, които направиха няколко груби грешки в началото, но не се отказаха да търсят своето и бяха възнаградени. Звездата на Спортинг Виктор Гьокереш подаде за два от головете на своя отбор, но пропусна няколко чисти положения.

Резултата откри Гонсало Инасио в 6-ата минута след центриране на Педро Гонсалвеш и точен удар с глава. Само три минути по-късно самият Гонсалвеш се оказа на добра позиция и не сбърка, а в средата на първата част младокът Джовани Кенда за трети път простреля Диого Коща. За 17-годишния талант това беше първо попадение в официален мач с екипа на "лъвовете".

Играчите на Порто бяха заплашени от истински разгром, но не се огънаха. В 28-ата минута Галено използва грешка на Дзено Дебаст и върна един гол, а след почивката "драконите" притиснаха съперника си и заслужено изравниха.

В 64-ата минута топката стигна до Нико Гонсалес и той я насочи във вратата на Спортинг. След още две минути Стивън Еустакио намери върхлитащия Галено за 3:3.

Порто можеше да направи пълен обрат още в редовното време, но Владан Ковачевич изби опасен удар на Франсиско Алиага. В продълженията Спортинг имаше огромно превъзходство в притежанието на топката, но в 101-ата минута далечен изстрел на Иван Хайме рикошира в противников футболист и Ковачевич се оказа безпомощен.

Още от Футбол свят

Виж всички