Пет американки в Топ 15 за първи път от 20 години

За първи път от 2004 година САЩ имат пет тенисистки в Топ 15 на световната ранглиста. С най-предно класиране е действащата шампионка от US Open Коко Гоф, която заема втората позиция. Джесика Пегула е №6, Даниел Колинс е №9, Мадисън Кийс е №15, а Ема Наварова е №15.

Последният път, когато пет американки бяха класирани в Топ 15, беше през 2004 година с Линдзи Дейвънпорт, Серина Уилямс, Винъс Уилямс, Дженифър Каприати и Чанда Рубин.

Гоф, Пегула и Кийс започнаха сезон 2024 в Топ 15. Последните две успяха да запазят позициите си, въпреки че бяха застигнати от контузии. Пегула спечели първата си титла на трема миналия месец в Берлин (Германия), докато Кийс се наслади на изключителен сезон на клей, белязан от полуфинал в Мадрид, четвъртфинал в Рим и титла в Страсбург.

Гоф пък се изкачи до рекордното зае нея второ място, след като на “Ролан Гарос” записа трети пореден полуфинал на турнир от Големия шлем.

30-годишната Колинс, за която настоящият сезон е последният в кариерата й, се завърна в Топ 10, след като спечели първата си титла на ниво WTA 1000 на “Маями Оупън” и удължи победната си серия с титла в Чарлтън. Тя игра и финал в Страсбург, който загуби от Кийс.

Стабилното изкачване на Наваро пък достигна своята кулминация след първото й класиране за четвъртфиналите на турнир от Шлема - на “Уимбълдън”, където тя победи Гоф по пътя си. Наваро е колежанска шампионка на САЩ за 2021 година, а първата си WTA титла спечели през януари в Хобарт. През април тя дебютира в Топ 10.

Гоф, Пегула, Колинс и Наваро ще представляват САЩ на Олимпийските игри в Париж по-късно този месец.

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти