Мбапе за носа си, Перес, Роналдо, Винисиус, ШЛ, “Златната топка”, номера на фланелката и още

В обширната си първа пресконференция като футболист на Реал Мадрид Килиан Мбапе говори не само за радостта си от пристигането си на “Сантиаго Бернабеу” и миналите опити на клуба да го привлече, но също така и за редица други теми покрай трансфера си.

Мбапе: Миналото е зад гърба ми, целта ми винаги е била да отида само в Реал Мадрид

За състоянието на своя нос и за това дали ще играе за Суперкупата на Европа

В контакт сме с медицинския щаб, на разположение съм на клуба. В следващите дни ще има повече информация, щом разберем резултатите от прегледите. Междувременно, ще отида във ваканция и когато се върна на уречената дата, ще ми кажат как мога да се подготвя заедно с отбора по най-добрия начин. Разбира се, очаквам да играя още за Суперкупата на Европа, но това не зависи от мен, а от треньора. Аз обаче ще се постарая да бъда готов за този двубой. Мога да спечеля трофей още в първия ми мач в клуба. Това би било нещо уникално. Имам желание да играя, но въпросът за Суперкупата е за наставника.

За взаимоотношенията си с Флорентино Перес

Още от първия ден Флорентино Перес имаше вяра в мен и ми помагаше, както и на семейството ми. Винаги се отнасяше много мило с нас. Това е много важно, защото преди футболист, аз съм човек. Да чувстваш как шефът те иска и те подкрепя е важно за началото на един нов етап. Много съм щастлив от взаимоотношенията ми с президента. Но също така с всички хора, които работят в клуба, защото знам, че това беше трудна работа, но в крайна сметка всички свършиха перфектна работа, тъй като днес съм тук и съм много щастлив.

Перес към Мбапе: Честито, ти изпълни мечтата си

За това кои от новите му съотборници са го искали най-много

Французите, защото постоянно ми натякваха: “Ела в Мадрид, ела в Мадрид. Тук е много хубаво, отборът е най-добрият в света”. Също така много ми пишеше и Вини, когото познавам. “Ела в Мадрид, ще играем заедно в атака”, казваше ми той. Имаше и други футболисти, с които съм говорил покрай мачовете ми срещу тях. Благодаря на всички тях, защото винаги е приятно да те искат големи играчи, но нямаше нужда да го разбирам от футболистите, че Реал Мадрид е най-големият клуб. Все пак е добре да знам, че в отбора ме искат. Аз също имам голямо желание да играя с всички тях.

За феновете на Реал Мадрид, които са били разочаровани при проваления трансфер преди две години

Това е част от футбола. Понякога феновете много те обичат, друг път са ти малко ядосани. Така е във футбола. Но истината е, че обичта, която ми дават всички мадридисти, е невероятна. Както казах, сега подписах, но все още съм никой в Мадрид. Не съм изиграл нито един мач, а получавам толкова много любов. Така че имам огромно желание да направя големи неща тук и да дам живота си за фланелката, емблемата и клуба. Вярно, че това беше моя мечта, но също така още от първия ден много хора ме подкрепяха и ме вярваха. Затова трябва да се справям добре на терена и извън него заради мадридистите, семейството ми и мен самия, за да се наслаждавам на мечтата ми на 100%.

Тайната зад отличното владеене на испански от Мбапе му спечели още повече симпатии

За допуснатия обрат от Реал Мадрид в Шампионската лига като футболист на Пари Сен Жермен

Знаеш, че когато идваш на “Бернабеу”, ти се изправяш срещу най-добрия клуб в света. Слава богу, сега съм част от него. Но когато бях в Париж, 100% мислех само за играта ми за ПСЖ, а не за това да оглеждам стадиона и т.н. Когато си на този стадион, знаеш, че ще срещнеш голям отбор и клуб, но играеш за друг отбор и трябва да се раздаваш на 100% за него. Както сега ще правя същото в Реал Мадрид. Няма да мисля за това срещу кой опонент се изправяме, а само как мога да спечеля с моя отбор.

Бляскаво шоу при представянето на Мбапе напомни на Реал Мадрид за Роналдо

За идола си Кристиано Роналдо

Кристиано винаги ми е бил идол още като бях дете. Затова реших да му отдам почит днес. Сега той ми е приятел, който ми дава много съвети и постоянно поддържаме контакт. Това е привилегия за мен, все пак той е голмайстор номер 1 в историята на Реал Мадрид. Съветва ми да работя, винаги да съм въвлечен в играта и да показвам своята страст към нея. Европейското първенство беше трудно за него, но, както му казах и преди мача помежду ни, това не променя факта, че е легенда на футбола и на Реал Мадрид. Изпращам му прегръдка.

За това дали ще може да се сработи с Винисиус Жуниор

Винисиус е уникален и голям футболист. Много се радвам, че ще играя с него и Родриго, както и с всички останали. Според мен големите футболисти винаги трябва да играят заедно, така че не виждам проблем да си партнирам с Винисиус. Миналият сезон беше перфектен за него в Реал Мадрид. Аз съм този, който сега се присъединява, така че трябва да се адаптирам към отбора. Трябва да го направя възможно най-бързо, за да помагам на Винисиус, Родриго и всички други футболисти на Реал Мадрид, за да печелим.

За това дали в Реал Мадрид е по-близо до спечелването на Шампионската лига и “Златната топка”

Няма по-добро място от Реал Мадрид за печелене на отличия. Но както казах и преди, сега целта ми е да се адаптирам към тима, защото това е ключовото. Ако се впиша в тактиката и колектива, всичко останало ще дойде естествено и по естествен начин. Така че енергията ми е насочена към това. Разбира се, че целите ми са да спечеля ШЛ, Ла Лига, Купата, но те са в дългосрочен план. Това, което ме касае сега, е да се върна към тренировките, да се адаптирам и да побеждавам с отбора и колектива. Това е първото нещо в главата ми и мисля, че то е важно.

За това дали се надява в бъдеще да играе с номер 10, а не с №9

Кога съм казвал, че искам номер 10? Вече си имаме играч с този номер - Лука Модрич. Футболна легенда, носител на “Златната топка”, спечелил е всичко с Реал Мадрид. Горд и щастлив съм да бъда близо до него в съблекалнята, тъй като той е с номер 10, а аз с номер 9. Това е удоволствие за мен. Истината е, че номерът на фланелката не е важен за мен. Не гледам какво има зад мен, а само това, което е пред мен - вратата, стражът… Това, което е зад мен, като номера на фланелката ми, не е от значение. Мога да играя с 22, 29, 48… Няма никакъв проблем, за мен е без значение. Разбира се, деветката е важен за Реал Мадрид номер. Много големи футболисти са играли с №9 и този номер е чест за един играч, но за мен това не е най-важното.

За посещението си в Реал Мадрид като малък и посланието си към децата

Да, дойдох в Мадрид през 2012-а и се видях със Зизу. Това беше сбъдната мечта за едно дете на 13-14 години, направо лудост. Да бъде в Реал Мадрид и да се срещне със Зинедин Зидан… беше невероятно. Помня колко развълнуван бях. Точно тогава следях всеки мач на отбора, гледах и представянето на Кристиано. Тогава бях със семейството ми и още бях дете като всички деца днес. Казах си: “Искам да бъда като него някой ден” и ето, че този ден дойде. Затова се обърнах и към децата, защото те са бъдещето на света. Аз също съм бил дете и съм имал доста мечти, така че знам, че днес от стадиона са си тръгнали редица деца с доста мечти. Искам да им кажа, че със страст, мечти и работа всичко може да се случи. Няма значение, ако хората ти казват: “Невъзможно е, далеч е…” Ако вярваш в себе си и се трудиш, както и имаш малко късмет, защото при мен беше така, всичко може да стане. Това е Реал Мадрид - клуб на мечтите, печеливш отбор. Така че съм щастлив, че съм част от него.

За това кога е осъзнал, че ще играе в Реал Мадрид

Чак днес си дадох сметка, че съм футболист на Реал Мадрид. Видяхте видеото, днес подписах договора си. Сега вече всичко е сигурно, няма връщане назад (смее се - б.р.). Нищо лошо няма да се случи, футболист съм на Реал Мадрид. Това беше в 11 часа с президента, мога да ви дам видеото, ако го искате (смее се - б.р.).

Първите думи на Мбапе в Реал Мадрид: Ще дам живота си за този клуб и тази емблема

За другото ново попълнение на тима Ендрик

Истината е, че знам за неговата репутация. Доста хора говорят добри неща за него. Въпреки това аз не съм го гледал достатъчно как играе. Гледал съм го как вкарва голове за Бразилия, но като изключим това, не съм го гледал много. Аз обаче съм сигурен, че е талант. Щом идваш в Реал Мадрид, значи, че си талантлив. Около него има голямо напрежение, защото идва от Бразилия, която е голяма футболна страна. Той обаче е млад играч и със сигурност ще трябва да научи много неща. Може и да не му се получи веднага, може пък още от началото да му провърви, което и му пожелавам. Ако се нуждае от съвет или помощ, аз съм на разположение, защото знам какво означава да започнеш толкова млад и да има голямо напрежение около теб. Аз съм стартирах на 16 години, така че знам какво означава това. Аз обаче съм сигурен, че ще помогне на отбора и че ще бележи за Реал Мадрид, нямам съмнение в това.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти