Роси обясни защо няма да кара в "24 часа на Нюрбургринг" догодина

Легендата на мотоциклетизма Валентино Роси обясни защо няма да участва в „24 часа на Нюрбургринг“ през 2025 година, въпреки че състезанието в планината Айфел е една от неговите цели в автомобилната му кариера.

Доктора се оттегли от MotoGP в края на 2021 година, след което се носичи към GT състезанията. По-рано тази година той направи своя дебют в „24 часа на Льо Ман“ с екипта на WRT БМВ, а планът му е в даден момент той да участва и в „24 часа на Нюрбургринг“.

Това обаче няма да се случи догодина, най-вече заради изискванията, които има към всеки пилот, желаещ да участва в състезанието. За да получи необходимия лиценз Роси ще трябва да участва в поне две маратонски надпревари на „Нюрбургринг-Нордшлайфе“ с автмобил с обем на двигателя под три литра. Италианецът обаче признава, че в своя график няма времето, за да участва в тези два подготвителни старта.

Манията Валентино Роси завладя "24 часа на Льо Ман"

През тази година той комбинира участие в Световния шампионат за издръжливост (WEC) и Европейските GT серии (GTWCE). Там той кара основно в купата за издръжливост, но има и стартове в спринтовия формат. В допълнение в началото на годината той пътува и до Австралия, за да участва в „12 часа на Батърст“.

Общо през тази година Доктора има предвидени 16 състезателни уикенда, а отделно посещава и част от стартовете в MotoGP, където неговият тим VR46 участва. Догодина най-вероятно Роси ще участва в по-малко стартове, тъй като няма да се включва в „12 часа на Батърст“ и надпреварите от спринтовата купа на Европейските GT серии.

„Участие на „Нюрбургринг“ беше една от целите ми заедно с Льо Ман. „Нордшлайфе“ е страхотна писта, пилотите я обичат и аз имам сигурно 2000 обиколки на нея в симулатора.„В момента имам много състезания в моята програма и не смятам да ходя на „Нюрбургринг“ да участвам в малка кола, поне засега. Но в бъдеще, може би. Догодина мисля да направя осем състезания в WEC и петте за издръжливост в GTWCE, това е добра бройка“, заяви Роси.

Доктора потвърди втората бременност на своята половинка след бърз преглед

Причината той да не планира участие в „12 часа на Батърст“ догодина е фактът, че състезание ще съвпадне с планираните големи празненства за 46-ия рожден ден на №46.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти