Десетима уругвайци взеха скалпа на Бразилия на Копа Америка

Уругвай сътвори сензацията в тазгодишното издание на Копа Америка! "Небесносините" сложиха край на мечтата на Бразилия да триумфира с трофея, след като спечелиха с дузпи 1/4-финалния сблъсък между двата тима на "Алийджънт Стейдиъм". В редовното време съперниците не си отбелязаха гол, а при дузпите урусите се наложиха с 4:2 точни изстрела. Възпитаниците на Марсело Биелса трябваше да минат през доста трудности в мача, като първо загубиха основния си защитник Роналд Араухо заради контузия, а в 74-тата минута останаха и в намален състав заради червен картон на Нахитан Нандес. Въпреки това те успяха да докарат срещата до дузпи и там показаха по-здрави нерви и наложиха волята си.

В началото мачът бе доста равностоен, но положенията пред двете врати липсваха. Уругвай обаче получи лоша новина в 33-тата минута, когато загуби един от основните си играчи в лицето на Роналд Араухо. Защитникът трябваше да напусне терена принудително заради контузия, а на негово място влезе Хосе Мария Хименес.

След това двата тима си размениха по едно добро положение в рамките на минута. Първо изстрел на Дарвин Нунес с глава профуча над вратата, а веднага след това събитията се пренесоха пред другата врата, където шут на Рафиня бе спасен от Серхио Рочет.

И второто полувреме не предложи много повече интрига, като и двата отбора действаха предпазливо и рядко стигаха до реални голови опасности.

Ключов момент в мача дойде в 73-тата минута, когато Нахитан Нандес влезе остро в краката на Родриго и първо получи жълт картон, но след преглеждане на ситуацията с ВАР, съдията реши, че нарушението е опасно за здравето на съперника и промени решението си на червен картон.

Останали с 10 души на терена уругвайците заиграха още по-прибрано и не дадоха шанс на Бразилия да организира някакъв по-сериозен натиск в заключителните минути. Така срещата завърши 0:0 в редовното време и трябваше да бъдат изпълнени дузпи за определяне на победителя.

При 11-метровите удари Уругвай бе доста прецизен, вкарвайки първите си три изстрела чрез Федерико Валверде, Родриго Бентанкур и Джорджан Де Араскаета. В същото време бразилците далеч не бяха толкова прецизни. Първо ударът на Едер Милитао бе спасен от вратаря, след това Андреас Перейра вкара, но при третата дузпа и Дъглас Луис не успя да отбележи, като уцели греда. Хосе Хименес даде надежди на "кариоките" пропускайки четвъртия удар за "небесносините", докато Габриел Мартинели бе точен за бразилците. Решаващата дузпа се падна на Мануел Угарте, който бе безгрешен и порази вратата, за да донесе успеха на Уругвай.

Така урусите продължават напред в турнира и ще играят на 1/2-финала срещу състава на Колумбия. Бразилия пък приключва доста безславно участието си.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти