Хорхе Мартин спечели квалификацията в Германия, Баная на втора редица

Хорхе Мартин спечели своя четвърти полпозишън от началото на сезона в MotoGP, след като триумфира в квалификацията преди Гран При на Германия на „Заксенринг“.

Пилотът на Прамак Дукати си гарантира първата позиция на стартовата решетка със своята втора бърза обиколка в първото си излизане на пистата във вторара фаза, когато постигна 1:19.423. По този начин той подобри с 0.199 секунди абсолютния рекорд на германското трасе, който бе поставен от Маверик Винялес вчера.

Освен това испанецът си гарантира и аванс от 0.220 спрямо Раул Фернандес в средата на сесията. В нейната втора половина доста пилоти допуснаха грешки или загубих своите бързи обиколки заради жълти флагове, които бяха изкарани след паданията на Винялес и Алекс Маркес.

Реално единствен Мигел Оливейра успя да подобри своя резултат и да се придвижи до втората позиция, изоставайки с 0.048 от Мартин. Трети на старта ще застане Раул Фернандес, което оформя най-добрата квалификация на Тракхаус Априлия от влизането на тима в MotoGP в началото на годината.

Световният шампион Франческо Баная стана жертва на зоните с жълти флагове във втората половина на Q2 и не успя да запише конкурентна обиколка, което го остави на четвъртото място на старта. До него на втората редица ще застанат Алекс Маркес и Франко Морбидели, а Винялес, Фабио Ди Джанантонио и Енеа Бастианини ще бъдат на третата. Най-бавни в края на Q2 бяха Педро Акоста, Брад Биндър и Марко Бедзеки, които ще си поделят четвъртия ред на стартовата решетка.

В края на първата фаза на квалификацията Раул Фернандес оглави класирането с време от 1:19.678 и аванс от 0.437 спрямо Бедзеки, който също продължи към втория сегмент заедно с пилота на Тракхаус Априлия. Първи извън топ 12 на стартовата решетка по-късно днес и утре ще бъде Марк Маркес, който завърши на 0.148 зад Бедзеки.

Шесткратният световен шампион започна решителна бърза обиколка минута преди края на сесията, но още във втория завой тя бе провалена, след като испанецът беше блокиран от тестовия пилот на Хонда Щефан Брадъл, който участва в „уайлд кард“ в домашната си Гран При. Германецът се движеше бавно върху състезателната линия и в опита си да освободи пътя пред идващия Маркес пресече трасето, което разконцентрира испанеца, който веднага прекрати атаката си.

Така той остана на третото място в края на Q1 и ще трябва да потегли 13-ти в спринта и основното състезание на трасето, на което има общо 11 победи във всички класове. До него на петата редица ще се наредят Фабио Куартараро и Аугусто Фернандес, а зад тримата на шестия ред ще застанат Джак Милър, Такааки Накагами и Лука Марини.

Йоан Зарко, Жоан Мир и Брадъл трябва да разделят седмата редица, а самотен на осмата трябва да е заместникът на контузения Алекс Ринс в Ямаха Реми Гарднър. Напълно е възможно обаче Гарднър да стартира 21-ви утре, тъй като се очаква Брадъл да получи наказание за блокирането срещу Маркес, което да важи за само за основното състезание, но не и за спринта.

Самата спринтова надпревара за Гран При на Германия, девети кръг за сезон 2024 в MotoGP, ще започне днес в 16:00 часа българско време.

Снимки: Red Bull Content Pool

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти