Стив Кър: Изобщо няма да ни е лесно на Олимпиадата

Старши треньорът на националния отбор по баскетбол за мъже на САЩ Стив Кър очаква всички да са готови, когато тимът се събере за тренировъчния лагер в Лас Вегас, подготвяйки се за Олимпиадата в Париж.

Кър каза, че дори тримата играчи с контузии в края на плейофите - Кауай Ленърд (ЛА Клипърс), Джоел Ембийд (Филаделфия) и Тайрийз Халибъртън (Индиана) се очаква да бъдат на разположение за първата контрола на 10 юли срещу Канада.

"Свързахме се с всички, с изключение на тези три момчета. Постоянно сме в комуникация, така че очакваме всичките 12 баскетболисти да са готови за игра", добави треньорът.

Халибъртън контузи сухожилието си в плейофите на Източната конференция. Ленърд е съобщил на Кър и на генералния мениджър на отбора на САЩ Грант Хил, че тренира от няколко седмици. Той игра в само два от последните 14 мача на Клипърс заради възпаление на дясното коляно.

Халибъртън коментира, че 12-е играчи, обявени през април, остават мотивирани да се борят за златните медали в Париж. Към днешна дата Хил и Кър не е трябвало да заменят никого от първоначалния списък.

Шампионът на НБА с Бостън Селтикс Джейсън Тейтъм също е в състава. Той каза през миналата седмица, че е щастлив да бъде в тима. Тейтъм ще носи фланелката с номер 10, с която Коби Брайънт игра в предишните олимпийски отбори на САЩ.

Халибъртън присъства на пресконференцията заедно с Кър и вече тренира във Вегас.

"Чувствам се добре като цяло. Победата е върхът на спорта. Спечелването на златен медал на олимпийски игри е най-големият връх", заяви баскетболистът.

Първият мач от олимпийския турнир е точки след месец, когато САЩ ще играе със Сърбия в Париж на 28 юли. Другият съперник в групата е Южен Судан. Третият и последен отбор трябва да бъде определен следващия месец в квалификационния турнир в Пуерто Рико, включващ страната домакин, Литва, Мексико, Италия, Бахрейн и Кот Д'Ивоар.

Кевин Дюрант има най-много олимпийски титли в състава - три, ЛеБрон Джеймс е с два, а много други играчи имат о една.

"Мисля, че от гледна точка на постижения в кариерата, този отбор вероятно е толкова успешен, колкото всеки друг след Дрийм Тийм от 1992 година", каза Кър.

Но той предупреди, че предизвикателството на Игрите през 2024-а ще бъде много различно от това преди 32 години.

"Светът на баскетбола стана много по-добър, много по-силен. Това е съвсем различно състезание, пред което сме изправени. Изобщо няма да е лесно за тима на САЩ. През 1992 година Чък Дейли никога не трябваше да взима таймаут. Не очаквам да направя това", каза селекционерът.

Още от Баскетбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти