Тея Николова: Петото място е знак за мен

Тея Николова е името, с което занапред ще бъдат свързани надеждите за добри представяния на българското женско плуване, наред с тези на Габриела Георгиева и Диана Петкова. На Европейското първенство в Белград 19-годишната варненка стана пета на 50 м бруст. Тея, която завърши с отличен успех Пета езикова гимназия и е приета да учи в САЩ, направи най-силното представяне в кариерата си. В сръбската столица състезателката на Никола Петров и ПСК Черно море (Варна) подобри и националния си рекорд на 50 м бруст – 30,91 секунди и това беше третото най-бързо време за влизане във финала. Там не й достигнаха 7 стотни, за да стъпи на почетната стълбичка. Николова говори пред BGswim.com:

– Тея, поздравления за представянето ти в Белград. Не са много областите, в които българи са пети в Европа. Малко или много обаче са 7-те стотни, които те разделиха от бронзовия медал?

Тея Николова остана пета в европейския финал на 50м бруст

– Седем стотни са наистина много малко, но аз плувах според възможностите си в момента. Проличаха си грешките ми и местата, където трябва да работим с моя треньор Никола Петров, за да бъда конкурента на останалите.

Да, винаги може да е по-бързо, но в случая искам да се радвам на постигнатото, да се уча от грешките си и да гледам напред. Всеки изминал старт, всяко състезание е опит, който мога да използвам. Дори преди година-две такова постижение би било немислимо за мен и съм благодарна за свършеното до момента, защото целият вложен труд се отплаща рано или късно.

– Това пето място накара ли те да вярваш повече в твоите възможности?

– Петото място ми показва, че можа да постигна много, но точно тези 7 стотни ме мотивират да тренирам още повече. Някои хора биха казали, че в случая съм нямала късмет, но за мен това е знак, че трябва да вложа още повече усилия в подготовката.

– Какво ти предстои в краткосрочен и дългосрочен план?

– На първо място е републиканското първенство следващата седмица, то ще е изключително тежко физически, особено след европейското, тъй като ще имам много стартове за кратко време. След това ми предстои месец почивка и започвам подготовката си за следващия сезон, основните състезания са държавното и световното.

– Ще бъдеш студентка в Северозападния университет на Чикаго, кога заминаваш за САЩ?

– Август, другата година.

Още от Водни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти