Димо Тонев: Или играеш съвременен волейбол или изпадаш от кораба

Мъжкият национален отбор на България завърши участието си в груповата фаза на Лигата на нациите. Тимът, воден от Джанлоренцо Бленджини, приключи турнира в Любляна (Словения) от третата състезателна седмица, само с един успех, след като се наложи над Турция с 3:1 гейма. Така „лъвовете“, които този сезон са в подмладен и обновен състав, заеха 14-о място в крайното класиране на комерсиалната надпревара. Българите ще играят и през следващия сезон в Лигата.

Аржентина нанесе загуба №9 на България в Лигата на нациите

В последните години Димо Тонев, който преди години бе и национален селекционер, коментира мачове и в телевизионния ефир. По традиция той направи и анализ за BGcvolleyball.com след участието на волейболистите ни в третата седмица на надпреварата в Любляна (Словения).

"За нас Лигата на нациите приключи. Основният акцент, като анализ, са новите изисквания и ред, които въвежда селекционера Джанлоренцо Бленджини. На момчетата им е много трудно, защото, трябваше да тренират много здраво в промеждутъците на отделните турнири. Всичко това съчетано с мачове и пътуване. Видя се, че им беше доста тежко. За толкова кратко време трудно може да настъпи радикална промяна. Треньорът изисква нови неща в мисленето. Същевременно изисква и техническо подобряване на всички елементи, както и нови тактически изисквания. Съвкупността от всичко това се натрупва и става още по-трудно."

Самуил Вълчинов: Това е само началото за нашия отбор, искаме да видим различна България следващата година

"Трябва да отбележим, че се вижда вече някакъв почерк. Състезателите се опитват да правят, това, което изисква Бленджини. Друг е въпросът с каква техническа, тактическа и физическа подготовка са нашите играчи. Защото досега Бленджини е работил с доста по-добре подготвени състезатели. А сега ще трябва в движение да работи във всички насоки. Разбира се волейболните фенове и общественост се интересуват най-вече от резултатите. Но на този етап, те не са най-важното нещо. Трябва да се има търпение от всички. Да се даде възможност на тези момчета да пречупят през мисленето си и съзнанието си всичките неща. След приключването на Лигата ще има повече време за работа. Така сега тези момчета ще добият още по-голяма увереност и ще започнат да играят още по-добре. Като казах, че трябва да има търпение – това са състезателите, които имаме и с които разполагаме. Чувам различни мнения - кой искал да играе, кой не искал, защо едикой си не бил повикан и т.н. Смятам, че всички, които са имали желание да са в националния тим, са там."

Христо Илиев: Този олимпийски цикъл за волейбола е пропилян

"Ако трябва да направим технически анализ по елементи бих казал, че отборът сравнително добре се справя на посрещане и блокада. На сервис доста сме лимитирани все още. Относно атаката и защита - за тези неща ще трябва време. Бленджини се опитва да накара състезателите да мислят по коренно различен начин - да не тръгват преднамерено да отиграват, а начинът на отиграване да бъде според подаденета топка. Да вземат решение в последния момент как ще атакуват, а това е много трудно. Засега някои от волейболистите ни успяват да изпълняват това, което се иска и в отделни моменти играят сполучливо. На други ще има трябва още време."

"14-о място в крайното касиране на Лигата е резонно. Но пак казвам резултатите не са толкова важни, а това, че отборът имаше спокойствието от решението да няма изпадащи отбори. Така се даде възможност за един период, в който Бленджини като нов треньор да вкара своите изисквания, а състезателите да започнат да играят по начина, по който се иска. Новият треньор дойде у нас и направо започна да играе със състава мачове. Някои от момчетата ги познаваше, други за първи път ги виждаше. Трябваше му време да прецени кой на кой пост да играе и как да бъде използван. След тези три седмици вече се вижда, че на поста диагонал има конкуренция - Димитър Димитров, Денис Карягин и Венислав Антов. При центровете нещата са ясни. При посрещачите и разпределителя все още сме лимитирани. След това лято смятам, че за другата година вече ще има яснота на кои ще разчита, а може да привлече и някои нови. Но ние нямаме много състезатели. И ако досега при него са идвали готови играчи, то сега ще положи доста усилия и работа, за да може нашите волейболисти да надграждат."

"Аз съм оптимист за бъдещето, защото имаме талантливи състезатели. Те обаче трябва да играят по начин, по който селекционерът иска за да има резултати. А той е доказан специалист. Като заключение мога да кажа, че или играеш съвременен волейбол или изпадаш от кораба. Това е линията, която сме предприели, и очакваме резултати."

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти