Сянката на Студената война до фен зоната в Берлин

Купонът в Берлин покрай европейското първенство тече с пълна сила, като вечер феновете изпиват огромни количества бира и пеят за своите любими отбори. Непосредствено до Бранденбургската врата, където е основната фен зона в германската столица, се вижда следата от Берлинската стена - символ на Студената война и граница между Източна Германия и Западен Берлин в периода 1961 - 1989 г.

На около километър от фен зоната е и друго знаково място от онези времена - Чекпойнт Чарли. Това е най-известният КПП между Източен и Западен Берлин. В епохата на Студената война Чекпойнт Чарли е известен като "най-източната точка на Западния свят". Символично пунктът на "Фридрихщрасе" е вдигнат с кран на 22 юни 1990 г.

В днешно време на мястото се вие опашка от туристи, а от двете страни на улицата са разположени поне десет различни магазина Berliner Mauer Shop, в които се продават всякакви артикули, свързани с Берлинската стена, Чекпойнт Чарли и ГДР - фланелки, значки, магнити, парчета от Стената, миниатюрни модели на Трабант и т.н., като по този начин берлинчани печелят пари от този мрачен исторически период.ФИЛИП ДРУМЧЕВ, специален пратеник на Sportal.bg в Германия

Още от Футбол свят

Виж всички