Рианън Ифланд пред Sportal.bg: В България има потенциал да се организира състезание от сериите на Red Bull Cliff Diving!

През изминалия уикенд жителите и гостите на гръцката столица Атина станаха свидетели на уникалното състезание Red Bull Cliff Diving, което е част от сериите на Red Bull Cliff Diving. През тази година ще се проведат осем състезания в календара, а Атина бе първото за 2024-а година. Моли Карлсън спечели при дамите, а на второ място остана легендата в спорта Рианън Ифланд, която се размина с първото място за по-малко от точка. Макар и да остана втора Рианън бе повече от усмихната и застана специално пред камерата на Sportal.bg, за да сподели мнението си за надпреварата.

- Поздравления, за теб това бе едно добро състезание, първото за сезона от сериите на Ред Бул във височинните скокове, първият ми въпрос е какво мислиш за инфраструктурата и локацията на състезанието тук в Атина?

- Да, наистина това е много специално място. Много е приятно да скачаш тук, въпреки че е предизвикателство да го правиш, заради контрастиращите цветове във водата. Винаги съм малко нервна, идвайки за първото състезание за сезона. Никога не знаеш на какво ниво си спрямо останалите. За мен това бе първи скок от три месеца и имаше нерви още първия ден, но в крайна сметка се получи страхотен уикенд. Мисля, че за всички състезатели бе удоволствие, времето бе прекрасно, публиката също, енергията бе отлична, какво повече може да искаме.

- Ти си абсолютна рекордьорка с 4 световни титли, но ми е интересно за какво мислиш преди да скочиш във водата? Все пак, това са 20 метра, а не 10 метра?

- Виж, знаем, че това са си 20 метра, а не 10 и това крие рискове, но всички сме запознати с тези рискове и тренираме много, за да сме подготвени за всичко, ако нещо се обърка. Когато отивам до ръба на платформата, винаги се стремя да го правя с чисто съзнание и да съм изцяло фокусирана върху техническото изпълнение и да съм на 100% сигурна какъв скок ще изпълня. Когато съм на ръба, всички мисли в главата ми изчезват и съзнанието ми е да максимално изчистено. Повтарям си, отброявайки до 3 - 1-2 трябва да видя водата, 1-2 трябва да видя водата. Повтарям си това около 20 пъти преди скок. Вече не помня, колко пъти съм си го казвала. Това е моята рутина, когато се отправям към ръба на платформата.

- Знам, колко е важно отброяването за вас, планираш ли нови елементи в скоковете си и да усложниш изпълнението си?

- Може би да, от няколко години в главата ми се въртят някои неща. Всъщност обмислям да сваля трудността на изпълнение, защото не винаги трудността работи в твоя полза, но трябва да се обмисли и да поемеш риск. Ако изпълниш перфектно скока, високата трудност се отплаща, но ако не скочиш перфектно, наистина не си заслужава риска да имаш по-сложен скок. Винаги е игра на “котка и мишка” с мен самата, когато става въпрос за това дали да направя по-сложен скок или да заложа на по-сигурно. След това състезание, наистина се замислям дали да не променя нещо и да видя какво би могло да се получи. Зад гърба ми имам 7 титли от световните серии, така че няма какво да губя. Нека да видим. Винаги можеш да кажеш, че си направил достатъчно в тренировките, но когато излезеш на платформата, трябва да си максимално уверен и да чувстваш, че можеш да го направиш, защото е много плашещо да дръзнеш да изпълниш нещо, което никога не е правено.

- Колко пъти си била в красивата ни страна България?

- Да, много пъти съм била в България, карала съм ски на Боровец, имах и пътешествие до морето, за да скачам на Созопол и “Германката”. Надявам се да дойда пак някой ден.

- Какво е твоето мнение, има ли възможност в България да се организира подобно състезание, макар и графика да е пълен, но имаме ли подходящо място за високи скокове?

- Да, определено мисля, че има доста места, които са подходящи в България, няма много състезания на Балканите. Мисля, че ще е много вълнуващо за хората да се докоснат до този спорт. В миналото България имаше скачачи. Ще бъде уникално място за скокове. Съдейки по местата, на които съм скачала преди години, определено България има потенциал със своите природно красиви места.

- Последен въпрос, можеш ли да ни покажеш този прекрасен трофей?

- Много е красив, съчетава в себе си скалите и любимия ми цвят - лилавото.

- Благодаря ти много, пожелавам ти успех в следващите седем състезания от календара на Ред Бул!

- Благодаря и аз!

Още от Водни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти