Малко не стигна на Астън Вила за голям обрат срещу Ливърпул, но ШЛ е все по-близо

Астън Вила показа характер и стигна до зрелищно 3:3 срещу Ливърпул в последното си домакинство за този сезон в Премиър лийг. С два късни гола на резервата Джон Дюран бирмингамци се добраха до ценна точка, която още повече ги доближи до мечтаното участие в Шампионската лига. Тимът на Унай Емери е четвърти в класирането, с аванс от 5 точки пред Тотнъм, но и мач повече. За да имат шанс да изместят Вила, "шпорите" трябва задължително да спечелят домакинството си на шампиона Манчестър Сити утре.

Въпреки разочарованието от отпадането на полуфиналите в Лигата на конференциите и серията от 4 мача без победа, Вила изигра силно второ полувреме, в което максимално притисна съперника. Ливърпул също създаде доста положения, но за пореден път си изпати от пропуските в атака и грешките в дефанзивен план.

Емилиано Мартинес си вкара автогол още във 2-ата минута, но много скоро Юри Тилеманс изравни. Коди Гакпо (23') и Джаръл Куанса (48') дадоха солиден аванс на Ливърпул. След направените от Юрген Клоп 4 смени наведнъж мърсисайдци изпуснаха инициатиата и Вила стигна до равенството с попадения на резервата Джон Дюран.

Астън Вила беше пред угрозата за първи път да регистрира 4 поредни загуби под ръководството на Емери. Тимът от Бирмингам все още може да изравни рекорда си от сезон 1992/93, когато постигна 21 победи в Премиър лийг.

По-рано в хода на настоящата кампания Ливърпул разгроми Астън Вила с 3:0 на "Анфийлд" след попадения на Доминик Собослай и Мохамед Салах и автогол на Мати Кеш.

Емилиано Мартинес се завърна на вратата на Вила, а другата промяна от визитата на Брайтън (0:1) беше появата в средата на терена на Юри Тилеманс на мястото на получилия контузия Морган Роджърс. В предни позиции започна Оли Уоткинс, който имаше подкрепата на Леон Бейли, Джон Макгин и Муса Диаби. До Тилеманс в халфовата линия действаше Дъглас Луис.

Ливърпул излезе без автора на едно от попаденията срещу Тотнъм (4:2) - Анди Робъртсън. Вместо шотландския национал на левия фланг на защитата стартира Джо Гомес, а другите трима бранители пред Алисон бяха Трент Александър-Арнолд, Джаръл Куанса и Вирджил ван Дайк. Атаката водеха Мохамед Салах, Коди Гакпо и Луис Диас, а тримата полузащитници, на които Юрген Клоп гласува доверие, бяха Харви Елиът, Ватару Ендо и Алексис Мак Алистър.

Не бяха изминали и две минути, преди Ливърпул да излезе напред в резултата. Харви Елиът центрира почти от аутлинията и топката изглеждаше лесна за Емилиано Мартинес, но той я изпусна, а при опита си да я улови повторно направи така, че тя влезе във вратата му. Футболистите на Вила бяха в шок от случилото се и още следващата атака на Ливърпул можеше да завърши с ново попадение, но опасен удар Мохамед Салах рикошира в противников бранител и мърсисайдци спечелиха само корнер.

Домакините имаха нужда от време, за да се съвземат, но Ливърпул не спираше да атакаува. В 11-ата минута Коди Гакпо уцели гредата от малък ъгъл, но в хода на атаката беше маркирана засада. Последва хубав пробив на Оли Уоткинс, който лесно преодоля съпротивата на Куанса и върна топката към точката на дузпата, а там Тилеманс беше напълно свободен и с мощен шут не остави никакви шансове на Алисон - 1:1.

Изравняването промени ситуацията на терена и Вила организира две много добри попадения, но в първата ситуация Ван Дайк блокира удара на Уоткинс, а след това и Леон Бейли не можа да отправи точен изстрел. В 23-ата минута включилият се предни позиции Джо Гомес получи пас от Луис Диас и нанесе удар. Мартинес спаси, но нямаше какво да направи при добавката на притичалия Коди Гакпо. Ситуацията беше прегледана с помощта на ВАР за евентуална засада на Джо Гомес, но такава нямаше и Ливърпул отново поведе.

В 36-ата минута Бейли нахлу в наказателното поле на Ливърпул и пусна ниско подаване, успоредно на голлинията, но Диего Карлош само закачи топката и не успя да я насочи в мрежата, а на метър зад него чакаше Оли Уоткинс, който едва ли щеше да сгреши. Малко преди почивката Мак Алистър напомни за себе си с далечен изстрел, преминал встрани от целта, а след това Муса Диаби изскочи сам срещу Алисон, но прати топката в аут.

В началото на втората част Харви Елиът центрира от статично положение и Джаръл Куанса вкара трети гол за Ливърпул. Бранителят на гостите скочи най-високо и насочи топката с глава, а напречната греда помогна за първото му попадение в Премиър лийг. Вила веднага се хвърли в атака и Бейли намери Оли Уоткинс, който веднага прати топката в мрежата, но голът беше отменен заради засада на крилото от Ямайка. Още преди решението да бъде потвърдено, Бейли си размени остри реплики с Уоткинс, който го разкритикува, че не е оставил кълбото на намиращия се в чиста позиция Диаби.

В 59-ата минута и гол на Ливърпул беше отменен заради засада на Луис Диас. Не след дълго Муса Диаби демонстрира скоростта си, но ударът му от малък ъгъл попадна в страничната мрежа. Резервата Николо Дзанило също пропусна да изравни от чиста позиция, стреляйки право в Алисон. Четвърт час преди края Клоп предприе четворна смяна. Дарвин Нунес се появи на мястото на Гакпо, Харви Елиът беше заменен от Райън Гравенберх, а Доминик Собослай смени Ендо, а Луис Диас отстъпи мястото си на Къртис Джоунс.

В 77-ата минута Мартинес отрази силен удар на Собослай, а малко по-късно се справи и с шут на Александър-Арнолд. Интригата се върна в 84-ата минута, когато комбинация между резервите Калъм Чеймбърс и Джон Дюран завърши с точен изстрел на колумбиеца за 2:3. Гостите се стъписаха и защитата им започна да се огъва. В 88-ата минута Муса Диаби потърси спринтиращия Дюран, топката се отклони от бедрото на нападателя и придоби странна траектория, за да прехвърли Алисон - 3:3.

В оставащото време никой от съперниците не се примири с равенството. И двата отбора търсеха победата до последно, но нов гол не падна. Вила ще чака грешна стъпка на Тотнъм, за да официализира дебюта си в Шампионската лига, а Ливърпул ще се подготвя за домакинството на Уулвърхамптън от последния кръг, което ще бъде прощален двубой начело на тима за Юрген Клоп.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти