Дуплантис се върна към любим спомен от детството - олимпийската титла на Лавийени

Съперничеството между Арманд Дуплантис и Рено Лавийени в сектора за овчарски скок започна преди седем години. Когато това се случи Лавийени беше световен рекордьор и шампион от големи форуми. А 17-годишният по това време Дуплантис имаше скромен международен опит.

Младият швед покори всички върхове само за пет години и в момента е олимпийски, световен и европейски шампион в зала и на открито, а също и световен рекордьор в дисциплината. Дуплантис обаче си спомня ясно победата на Лавийени на Олимпийските игри в Лондон през 2012 г.

Феноменален! Арманд Дуплантис постави нов световен рекорд на овчарски скок

Тогава французинът не успя на 5.91 м, които германците Бьорн Ото и Рафаел Холцдепе преодоляха от първи опит. Лавийени се включи в надпреварата отново на 5.97 м и преодоля височината от втори опит за нов олимпийски рекорд и злато.

“Израснах в ерата на Юсейн Болт - Пекин 2008 и Лондон 2012. Спомням си, че гледах Игрите в Лондон през 2012 г., когато Рено взе титлата. И мисля, че беше на 5.97 м в неговия последен опит. Това го изведе от трето място до първото с олимпийски рекорд. Той трябваше да го направи, за да спечели. Ако не го беше сторил, щеше да е на трето място”, спомня си Дуплантис триумфа на своя идол от детството.

“Да гледам такова постижение беше нещо голямо за мен. Защото през 2012 г. аз бях на 12, 13 и бях в пика на фенството си към Рено. Така че аз го подкрепях повече, отколкото бих аплодирал всеки друг. Да го видя да печели най-голямата титла беше супер вдъхновявящо”, каза още шведът, който преди седмица в Китай постави световен рекорд от 6.24 м.

Запитан и за други свои олимпийски спомени, 24-годишният Дуплантис сподели: “Със сигурност Болт. И Дейвид Рудиша да бяга 1:41 на 800 м в Лондон.”

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти