Байерн изпрати чудесната седмица с разгром над Унион насред “Старото лесничейство”

Байерн (Мюнхен) разби с 5:1 Унион (Берлин) като гост в мач от 30-тия кръг от Бундеслигата. Леон Горетцка откри за баварците в 29-ата минута, а Хари Кейн удвои в самия край на първото полувреме (45+1'). Томас Мюлер пък сякаш реши всичко с трето попадение в 53-тата минута. Матис Тел направи разгрома за Унион пълен в 62-рата минута, а четири минути по-късно Мюлер се отчете с второто си попадение в мача за 0:5. Йорбе Вертесен пък вкара почетния гол за “железните” в края на срещата (90+1’).  С изявите си днес ветеранът Томас Мюлер се отчете с две страхотни постижения - той записа мач номер 400 като титуляр за баварците, а освен това вече се е разписвал във всеки кръг на Бундеслигата през кариерата си.

Така баварците изпращат изключително успешна седмица, след като елиминираха Арсенал и се класираха за полуфиналите в Шампионската лига. Тимът на Томас Тухел дръпна с 3 точки и мач повече пред Щутгарт в борбата за второто място и е с равни точки с Щутгарт. Днес наставникът бе направил доста ротации в състава си, което не попречи за убедителната победа. Унион пък остава само с една победа в последните си осем мача и тимът до последно ще е сериозно застрашен от изпадане, като е само на три точки от опасната зона.

Байерн спази традицията да играе много успешно срещу берлинчани и все още няма загуба срещу този съперник, като вече има 7 победи и 3 ремита в 10-те срещи помежду им. В предишната среща между двата отбора баварският гранд спечели с 1:0.

(АРХИВ) Спечели билет за двама за финала на Шампионската лига

Треньорът на Унион (Берлин) Ненад Биелица не можеше да използва Жером Русийон и Якоб Буск. Атаката на “железните” , които бяха във формация 3-5-2, водеха Кевин Фоланд и Бенедикт Холербах.

Наставникът на Байерн Тухел пък имаше проблеми най-вече по крилата, като не можеше да използва Льорой Сане, Кингсли Коман и Серж Гнабри, както и Саша Боей и Буна Сар, които също бяха с травми. В последния момент извън групата за мача остана и Джамал Мусиала.

Така днес Тухел е предприел шест промени в сравнение с победата над Арсенал с 1:0 през седмицата. Ким Мин-Жае и Алфонсо Дейвис се завръщат в защитата на Байерн, заменяйки Матайс Де Лихт и Нусаир Мазрауи. Александър Павлович също е сред титулярите и заменя Конрад Лаймер, като до него в халфовата линия ще е Леон Горетцка. Зад Хари Кейн пък ще действа изцяло ново трио, в лицата на Томас Мюлер, Ерик Максим Чупо-Мотинг и Матис Тел.

Първото опасно положение в мача дойде в 5-ата минута. Хари Кейн пробва опасен далечен удар, но Фредерик Рьонов изби. В следващата атака пък Томас Мюлер засече опасно центриране с глава, но бе неточен. Три минути по-късно и Ерик Максим Чупо-Мотинг опита удар от дистанция, но шутът мина встрани от вратата на домакините. В 18-ата минута пък Унион направи много добра атака, при която Бенедикт Холербах се откъсна зад защитата на баварците, но се засуети и от ситуацията не произлезе нищо. Десетина минути по-късно Байерн имаше нова възможност, при която Хари Кейн центрира отдясно на главата на Леон Горетцка, но халфът стреля над вратата. В следващата атака обаче тимът на Тухел откри. Матис Тел подаде хубав пас, който Томас Мюлер хитро пропусна. Топката се озова в Горетцка, който с чудесен удар с десния крак от наказателното поле и с помощта на напречната греда вкара - 0:1 за баварците.

Домакините опитаха бързо да върнат попадението, като първо Люка Тусар стреля опасно от дистанция, при което Нойер трябваше да се намесва, а удар отправи и Андрас Шафер, но той рикошира и излезе в корнер. Добрата игра на Унион продължи и в 41-вата минута те имаха нова чиста ситуация за гол. Кристофер Тримел центрира отдясно и топката попадна на волето на Робин Госенс, но Мануел Нойер се разтегна и успя да спаси. В края на полувремето баварците обаче нанесоха втори удар по съперника си. Байерн получи нарушение в близост до наказателното поле, а зад топката застана Хари Кейн, който от пряк свободния удар не остави никакви шансове на Рьонов - 0:2 и отбеляза 33-тия си гол в Бундеслигата за сезона. С това и завърши първата част.

Втората част започна с трето попадение за Байерн, с което сякаш интригата в мача приключи. Ерик Максим Чупо-Мотинг центрира и намери Томас Мюлер, който в 53-тата минута със силен удар от воле направи Рьонов за трети път безпомощен - 0:3 за баварците. Така легендата на Байерн ознаменува своя мач номер 400 като титуляр за тима с попадение, като с този гол вече се е разписвал в абсолютно всеки кръг на Бундеслигата през историята.

Десетина минути по-късно дойде и още едно попадение за баварския гранд. Хари Кейн този път влезе в ролята на асистент и изведе Матис Тел сам срещу стража на Унион, а младият французин с лекота реализира за 0:4. Домакините пък окончателно рухнаха и само четири минути по-късно инкасираха ново попадение във вратата си. Томас Мюлер се разписа за втори път в мача, като засече с глава центриране на Горетцка, като така резултатът стана 0:5.

Междувременно Томас Тухел реши, че е видял достатъчно и предприе тройна смяна, като извади от игра Кимих, Горетцка и Чупо-Мотинг. Байерн пък можеше да вкара и още голове в следващите минути, но пропуски направиха Матис Тел и Хари Кейн. Резервата на Унион Йорбе Вертесен пък пропусна да вкара почетен гол за домакините в 75-ата минута, като стреля неточно от удобна позиция. В последните секунди на мача обаче белгиецът все пак успя да направи загубата на тима си малко по-почетна и простреля Нойер за крайното 1:5.

УНИОН (3-5-2): Рьонов; Дуки, Фогт, Лейте; Тримел, Шафер, Тусар, Аарансън, Госенс; Фоланд, Холербах

БАЙЕРН (4-2-3-1): Нойер; Кимих, Ким, Дайър, Дейвис; Павлович, Горетцка; Мюлер, Чупо-Мотинг, Тел; Кейн

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти