Живко Жеков: Турнирът на претендентките е само началото на кариерата на Нургюл Салимова

Българската шахматистка е най-младата участничка в Торонто

Шахматистката Нургюл Салимова заминава на 1 април за участие в Турнира на претендентките в Торонто, Канада. Тя е най-младата сред осемте, които ще определят след 14 кръга двубои при разменен цвят на фигурите съперничката на световната шампионка Дзю Въндзюн от Китай в мач за титлата през 2025 година. Срещите започват на 4 април, а последният кръг е на 21 април.

Треньорът и мениджър на 20-годишната Нургюл Живко Жеков е доволен в общи линии от подготовката ѝ за най-престижния турнир, в който тя ще участва. Той се надява на добри резултати на възпитаничката му в Канада.

"Доволен съм от начина, по който се провежда подготовката, която още не е завършила, както и от екипа, който работи с нея. Съобразихме се изцяло с предпочитанията ѝ. Успяхме да изпълним това, което бяхме планирали. На мен, като човек, който разчитам на многото труд за добрите резултати, ми се искаше още повече да поработи, но това е положението в момента. Каквото успяхме, направихме. Надявам се това да даде резултати. Този турнир не е краят за Нургюл, той е само началото на нейната кариера. Това е първото състезание за нея от такъв ранг", заяви Жеков в интервю за Любомир Тодоров в предаването "Хоризонт до обед" с водещ Валерия Николова.

Останалите участнички в турнира в Торонто са световната вицешампионка Лей Тенгджъ (Китай), третата в ранглистата на ФИДЕ Александра Горячкина от Русия, която се наложи над Нургюл Салимова на финала на Световната купа в Баку, сънародничката ѝ Катерина Лагно и украинката Музичук. Останалите претендентки за финала са индийките Конеру и Вайшали, както и китайката Тан Дзонги.

На 3 април е тържественото откриване на Турнира на кандидатите. На следващия ден Салимова ще стартира с черните фигури срещу Анна Музичук. Нургюл победи украинката на полуфинала на Световната купа в Баку.Останалите двойки в първия кръг са: Александра Горячкина (Русия) – Катерина Лахно (Русия), Лей Тингдзие (Китай) – Тан Джонги (Китай), Вайшали Рамешбабу (Индия) – Хумпи Конеру (Индия).

В следващите кръгове Нургюл ще играе последователно срещу Тингдзие (бели), Рамешбабу (черни), Конеру (бели), Джонги (черни), Горячкина (бели) и Лахно ( черни). Следва втора част, където ще срещне по още веднъж същите 7 шахматистки с разменен цвят на фигурите.

Наградният фонд на състезанието е 250 хиляди евро. Победителката ще получи 24 хиляди. За всяка спечелена половин точка организаторите дават по 1750 евро на шахматистките.

bnr.bg

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти