Майкъл Едуардс официално се завърна в Ливърпул с много по-значима роля

Бившият спортен директор на Ливърпул Майкъл Едуардс официално се завърна на „Анфийлд“. Новината бе потвърдена посредством специално изявление от страна на „Фенуей Спортс Груп“ - компанията, която притежава клуба. 44-годишният Едуардс всъщност става главен изпълнителен директор на футболния отдел на компанията, което означава, че той ще изпълнява много по-значима роля в сравнение с предишната си работа в Ливърпул, като ще отговаря за всички футболни въпроси и ще бъде много по-близо до собствениците.

Първата му задача ще бъде да назначи нов спортен директор на „Анфийлд“, който на-вероятно ще бъде Ричард Хюз, който през миналата седмица напусна позицията на технически директор на Борнемут. След това двамата ще трябва да намерят и най-подходящият заместник на Юрген Клоп.

Ливърпул свърши половината работа около предстоящите големи промени

Освен това „Фенуей Спорт Груп“ има амбицията да закупи още един клуб, с който да разшири портфолиото си, като Едуардс ще ръководи и този процес.

Собствениците на Ливърпул поканиха Едуардс да се завърне в клуба още щом Юрген Клоп обяви решението си да напусне след края на сезона. Тогава обаче идеята е бил той да се завърне като спортен директор, което Едуардс е отказал. След това от „Фенуей Спортс Група“ са решили да му възложат още по-сериозни отговорности, което вече е убедило 44-годишният експерт да се присъедини към проекта.

Едуардс напусна Ливърпул през май 2022-ра след 11 години в клуба. След това той създаде консултантска компания за данни Ludonautics заедно с бившия директор на изследователския отдел на Ливърпул Иън Греъм.

„Много съм благодарен на Майк Гордън, Джон Хенри, Том Уърнър и цялата група от собственици, че ми предложиха да поема тази нова лидерска роля във „Фенуей Спортс Груп“. Бях покорен от желанието и упоритостта да работят с мен. Това определено не е нещо, което приемам за даденост, като се има предвид техният опит в спорта и бизнеса.

За мен беше жизненоважно, ако се завърна, да е с подновена сила и енергия. На практика това означава да имате нови предизвикателства и възможности. В този смисъл един от най-големите фактори в моето решение е ангажиментът за придобиване и ръководене на допълнителен клуб, разраствайки тази област от тяхната организация. Вярвам, че за да останем конкурентоспособни, са необходими инвестиции и разширяване на настоящото футболно портфолио.

По отношение на Ливърпул ще ръководя футболните операции, като редица ръководни позиции изискват спешно внимание. От личен опит знам каква чудесна работа е свършил Майк Гордън.

Занапред очаквам с нетърпение да работя с управителния съвет на FSG. Освен това, поемайки тази роля, напълно разбирам, че тя идва с големи очаквания и следователно възнамерявам да идентифицирам, наема и впоследствие да овластя лидери, които отговарят и въплъщават ценностите и амбициите на клуба.

След като съм служил на клуба преди, нямам нужда от напомняне колко емоционални инвестиции са направени от привържениците в самия град, както и в Обединеното кралство и по света. Очаквам с нетърпение да започна“, заяви самият Едуардс.

Sportal.bg вече и във Viber, последвайте ни!

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти