Майорка се нареди до Барселона и Бетис след дузпите за Купата на краля

Отборът на Майорка поднесе изненадата в полуфиналите на Купата на краля и отстрани фаворита Реал Сосиедад, с което се превърна в първия финалист в тазгодишното издание на турнира.

Дузпи определиха първия финалист за Купата на краля

Балеарците стигнаха до финала благодарение на изпълнение на дузпи, след като и двата мача завършиха при равен резултат: 0:0 в Палма и 1:1 снощи в Сан Себастиан. При изпълнението на дузпите обаче играчите на Майорка бяха безгрешни за разлика от тези на своя съперник. Така те станаха едва третият тим в историята на Купата на краля, който се класира за финала благодарение на дузпи на чужд терен. Това са постигали само Барселона през 1984 година и Бетис през 2005-а.

Освен това островитяните вече са със 75-процентова успеваемост в полуфиналната фаза на състезанието, като са я преодолявали в три от четирите случая, когато са я достигали. Само Аренас има по-добра ефективност в това отношение с четири преминати полуфинала от пет възможни или 80% успеваемост.

За Майорка това е първи финал за Купата на краля от 21 години насам. За последно те спореха за трофея през 2003 година. Тогава те постигнаха единствения си триумф в турнира след категоричен успех с 3:0 на финала срещу Рекреативо Уелва с реализирана дузпа на Валтер Пандиани и два гола на 22-годишния тогава Самуел Ето’о.

За наставника на тима Хавиер Агире това ще бъде втори финал в турнира, след като през 2005 г. неговият Осасуна отстъпи с 1:2 след продължения срещу Бетис в решаващия двубой за трофея.

Съперникът на балеарците ще бъде определен утре вечер измежду Атлетик Билбао и Атлетико Мадрид, като баските имат аванс от 1:0 преди реванша на “Сан Мамес”.

Sportal.bg вече и във Viber, последвайте ни!

Още от Футбол свят

Виж всички