Късните завършеци на мачовете са неизбежни, категоричен е турнирният директор на AO

Среднощните завършеци на мачове на откритото първенство по тенис на Австралия са "неизбежни", категоричен е турнирният директор Крейг Тайли, цитиран от агенция Ройтерс. Двубоите в Мелбърн често стигат до полунощ и прескачат дванадесетия час, а рекордът се държи от среща между Лейтън Хюит и Маркос Багдатис през 2008. Двамата играха до 4:33 сутринта.

Последният мач от първия ден на тазгодишния турнир стартира в 23:41, след като преди това Новак Джокович игра четири часа срещу Дино Призмич. Шампионката Арина Сабаленка обаче спечели за по-малко от час.

Всички резултати за деня на Australian Open

"Завършихме с мачовете в 00:35 часа и ни се размина твърде късен край. Никой не можеше да прогнозира, че Новак ще играе над четири часа срещу квалификант. Нямам как да си помислиш подобно нещо, когато правиш графика. Подобни неща обаче са неизбежни. Може да се случи още днес или утре", заяви Тайли за австралийския "Канал 9".

През този месец тенис асоциациите на WTA и АТP излязоха с общо съобщение, с което лимитират вечерните мачове и забраняват тези, които започват след 23 часа турнирно време. Мелбърн, Уимбълдън, Париж и Ню Йорк обаче не са подвластни на тези закони.

Тенис Австралия обясни, че добавянето на допълнителен ден е съгласувано със състезателите, но според легендарния Джон Макенроу това е просто начин за печелене на още пари. Идеята обаче бе подкрепена от Новак Джокович, който обясни, че това ще помогне с избягването на късни завършеци на сесиите.

В първия ден на турнира в Мелбърн кортовете бяха посетени от 87 705 души.

Още от Тенис

Виж всички