Кипчоге вярва, че Чептегей може да стане най-бързият маратонец в света

Джошуа Чептегей все още не е пробягал първия си маратон, но двукратният олимпийски шампион Елиуд Кипчоге вярва, че угандецът може да стане най-бързият човек в света в тази дисциплина. Чептегей спечели злато на 5000 метра на Игрите в Токио 2020 г. и държи световния рекорд както за тази дистанция, така и за 10 000 м.

Неговият кенийски вдъхновител Кипчоге сега подкрепя Чептегей преди маратонския дебют на 27-годишния във Валенсия в неделя.

“Той вече е рекордьор в други области и има огромен шанс да подобри световен рекорд в маратона“, каза Кипчоге пред BBC Sport Africa.

“Джошуа е талантлив и дисциплиниран. Той се учи добре. Щастлив съм, че Джошуа опитва ново начинание. Ще наблюдавам и ще оказвам моралната си подкрепа, както винаги“, добави той.

Чептегей е смятан за един от най-добрите бегачи на дълги дистанции в света, с три световни титли на 10 000 метра и световна титла по крос кънтри заедно с олимпийското си злато.

Преди това той държеше световните рекорди за шосейни състезания на 5 км и 10 км и тренира с Кипчоге.

Кениецът казва, че "растежът" на Чептегей произтича от различните разстояния, които е пробягал, но 39-годишният е посъветвал угандиеца да участва в неделя.

“Кипчоге ме вдъхнови много, когато започвах кариерата си, неговото наследство ме вдъхновява. Неговите добри думи винаги са ме оформяли през дните и годините. Елиуд винаги ме държи под око, винаги ни насочва по добър начин. Голяма чест е да се учиш от великите“, каза още Чептегей.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти