Гърция развали перфектната серия на Франция

Франция завърши квалификациите за Евро 2024 с равенство като гост на Гърция в Атина - 2:2. Отборът на Дидие Дешан беше безгрешен до момента и с лекота си осигури място на финалите в Германия, но не успя да запази стопроцентовия си актив. Рандал Коло Муани откри за "петлите" в 43-ата минута, в началото на втората част домакините отговориха с попадения на Анастасиос Бакасетас и Фотис Йоанидис, а далечен удар на Юсуф Фофана в 73-ата минута оформи крайния резултат. Гърците имаха и голяма доза късмет, защото на три пъти гредите ги спасиха, включително след шут на появилия се от пейката Килиан Мбапе във финалните секунди на двубоя.

Sportal.bg вече и в WhatsApp, елате и вие!

"Петлите" вече се бяха класирали за финалите на шампионата на Стария континент, но искаха да завършат пресявките с пълен актив от точки. До момента съставът на Дидие Дешан имаше 7 победи и голова разлика 27:1. Гърците пък знаеха, че не могат да изместят Нидерландия от второто място в групата заради по-лошите си показатели в преките двубои. Южните ни съседи обаче ще разчитат да се доберат до финалите на Евро 2024 през плейофите.

Гърция игра в система 3-5-2, като в защита действаха Панайотис Рецос, Константинос Мавропанос и Пантелис Хаджиакос. В предни позиции Жерард Нус, който водеше отбора в отсъствието на наказания селекционер Густаво Пойет, заложи на Йоргос Масурас и Фотис Йоанидис, а по двата фланга започнаха Димитрис Янулис и Лазарос Рота.  

Дешан направи цели 8 промени в сравнение с двубоя срещу Гибралтар преди няколко дни, спечелен с рекордното 14:0. Титулярните си места запазиха само Тео Ернандес, Адриен Рабио и Антоан Гризман, който изведе отбора с капитанската лента. Звездата на Атлетико Мадрид записа своя 84-и пореден мач с екипа на националния тим. На вратата застана Брис Самба, Жул Кунде се завърна като десен бек, а Усман Дембеле и Рандал Коло Муани помагаха с пробиви по крилата на тарана Оливие Жиру.

Както и се очакваше, французите контролираха случващото се на терена от самото начало, а домакините се опитваха да изненадат съперника с контраатаки. В 6-ата минута Рабио отправи неточен удар. Гърците отговориха с опасно центриране на Рота, но топката не стигна до Янулис. След четвърт час игра Гризман тества рефлекса на Одисеас Влаходимос с шут извън наказателното поле. Вратарят на Гърция внимаваше и изби в корнер.

Последваха по-спокойни минути, в които никой от отборите не създаде нещо интересно в офанзивен план. Французите не пресираха достатъчно активно и това позволи на домакините в отделни периоди да задържат по-продължително топката. В 33-ата минута перфектен дълъг пас на Юсуф Фофана намери Гризман, който отигра с едно докосване, но топката срещна гредата. Секунди след това нова добра френска атака завърши с несполучлив удар на Тео Ернандес.

"Петлите" все пак се оттеглиха с преднина на почивката благодарение на Коло Муани. Нападателят на Пари Сен Жермен откри резултата в 43-ата минута, когато получи хитро подаване от Жиру и едва не скъса мрежата. Въпреки че шутира от малък ъгъл, Коло Муани не остави никакви шансове на Влаходимос. Гърция пък завърши полувремето без нито един точен удар.

В началото на втората част обаче домакините се активизираха, а Франция сякаш искаше да пести сили. В 55-ата минута Тео Ернандес загуби топката по елементарен начин и стана причина за поредица от удари към вратата на Самба. Първите два от тях бяха блокирани, но не и този на Бакасетас, който спря в мрежата - 1:1.

Пет минути по-късно нова разконцентрирана проява на френски футболист доведе до втори гол във вратата на Самба. Кунде позволи на Димитрис Янулис да го премине с лекота и да подаде по тревата на Йоанидис, който отблизо заби дебютното си попадение с екипа на националния отбор.

Дешан веднага прибегна към смените и пусна в игра Килиан Мбапе, Кингсли Коман и Жонатан Клос, а малко по-късно Маркюс Тюрам замени Жиру. "Петлите" се настаниха в противниковата половина и голът беше само въпрос на време. Изравняването не дойде след атака с много пасове, а с бомбен изстрел на Фофана. Халфът на Монако получи топката от Мбапе и шутира с всичка сила, а Влаходимос нямаше какво да стори - 2:2.

Французите не спряха да атакуват. В 85-ата минута Рабио и Тюрам взаимно си попречиха и топката излезе в аут. В самия край на редовното време Коман преодоля двама гръцки играчи и опита ниско центриране, топката се отклони от бранител в синьо и докосна и двете странични греди, но не премина голлинията. Това беше предпоследният шанс за "петлите", защото в добавеното време и напречната греда помогна на Гърция след отличен удар на Мбапе и намеса на Влаходимос.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти