Елиуд Кипчоге беше удостоен с почетна докторска степен

Легендата в маратона Елиуд Кипчоге ще бъде удостоен с почетна докторска степен от Университета за наука и технологии “Джомо Кениата” (JKUAT) по време на 41-вата церемония по дипломирането на институцията на 1 декември.

В известие, издадено от JKUAT, петкратният шампион на Берлинския маратон ще получи степента в чест на неговия “изключителен и похвален хуманитарен и филантропски принос към човечеството“.

“Широко смятан за най-великия маратонец в света, Елиуд Кипчоге изпълни изискванията на Комитета за почетни степени, Сената на университета и Съвета за присъждане на степента. Кипчоге ще бъде удостоен с престижната почетна степен доктор по хуманна литература“, се казва в съобщението на JKUAT.

Това ще бъде втората подобна степен за бившия световен рекордьор в маратона, след като през 2019 г. получи почетна докторска степен от университета Лайкипия за приноса му към спорта.

Това беше, след като спечели Лондонския маратон, преди да стане първият човек, пробягал маратон под два часа, когато постигна 1:59:40 във Виена, Австрия в състезание, наречено INEOS 1:59 Challenge.

Елиуд Кипчоге ще опита да си върне световния рекорд в маратона

Кипчоге имаше смесен сезон през 2023 г., като завърши пети на Бостънския маратон през април, преди да спечели в Берлин през септември, въпреки че видя младия Келвин Киптум да подобрява световния си рекорд след постижението си от 2:00:35 в Чикаго през октомври.

39-годишният кениец също беше почетен от спонсорите си Nike с писта за бягане, кръстена на него в европейската централа в Холандия.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти