Наказаха атлетка в ултрамаратона за 12 месеца за използване на кола в състезание

Състезателката в ултрамаратона Йоасия Закжевски беше наказана за 12 месеца от Британската атлетика за използване на автомобил в състезание. Закжевски получи медал и купа за финиширането на трето място в надпреварата Ultras Манчестър – Ливърпул на 50 мили на 7 април. Информацията за проследяване по-късно показа, че тя е пътувала с кола около 2,5 мили, преди да продължи състезанието.

Закжевски твърди, че е казала на служителите, че е използвала кола и е завършила състезанието "по несъстезателен начин".

“Ищецът беше прибрал трофея в края на състезанието, нещо, което не трябваше да прави, ако завършваше състезанието на несъстезателна основа“, каза независима дисциплинарна комисия.

“Тя също не искаше да върне трофея в седмицата след състезанието. Дори и да страдаше от мозъчна мъгла в деня на състезанието, тя имаше седмица след състезанието, за да осъзнае действията си и да върне трофея, което не направи. Най-накрая тя публикува за състезанието в социалните медии и това не разкрива, че е завършила състезанието на несъстезателна основа.“

Закжевски, 47-годишна личен лекар от Дъмфрис в Шотландия, сега живее близо до Сидни в Австралия.

През февруари, на ултрамаратона в Тайпе в Тайван, тя спечели категорично 48-часовото състезание - постави световен рекорд по това време на разстояние от 255 мили (411,5 км).

Състезавайки се за Великобритания в Световното първенство на 100 км, тя спечели индивидуално сребро през 2011 г. и бронз през 2014 и 2015 г.

Тя също така представлява отбора на Шотландия в маратона на Игрите на Британската общност в Глазгоу 2014 г.

През 2020 г., на 44 години, тя спечели 24-часово състезание в Австралия с дистанция от 236,561 км.

Тя е поставила редица рекорди, включително шотландския 24-часов рекорд, британския 200k и шотландския рекорд на 100 мили.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти