Кенениса Бекеле вярва, че Киптум може да бяга маратон под 2 часа

Многократният световен и олимпийски шампион Кенениса Бекеле смята, че новият световен рекордьор в маратона Келвин Киптум има най-големи шансове да избяга класическата дистанция под 2 часа.

Киптум шокира света, когато подобри рекорда на Елиуд Кипчоге, след като спечели маратона на Чикаго за 2:00:35 часа по-рано този месец. Така той стана първият мъж в историята с резултат под 2:01 часа в маратона, като това беше едва третото му участие в дисциплината в неговата кариера. А всички тези постижения дойдоха за по-малко от година.

Легендарният Бекеле вярва, че 23-годишният Киптум има всички шансове да бяга маратон под 2 часа в близко бъдеще.

Келвин Киптум - от взети назаем маратонки до световен рекордьор в маратона

“Не съм си мислел, че някой ще бяга маратон за 2:00 часа или 2:0 толкова скоро. Изненада всички. Никой не очакваше новопоявилият се Келвин Киптум да бяга 2 часа в третия и маратон…никой не го очакваше. Но след бягане като това може би той може да бяга под 2 часа следващия път. Или може би някой друг ще дойде и ще ни изненада”, каза Бекеле пред Olympics.com.

“Тренировките за маратон са много трудни. Всеки ден ти тренираш дълги бягания в здрави тренировки, така че когато си на 24 години и когато си на 40 години не е същото. Тялото не може да се възстанови лесно. Когато бях на 24 години, не чувствах напрежение и след един или два часа тялото ми се чувстваше свежо. Сега имам нужда от повече време за възстановяване”, добави легендарният етиопец.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти