Елиуд Кипчоге ще опита да си върне световния рекорд в маратона

Двукратният олимпийски шампион в маратона Елиуд Кипчоге отново се подготвя да прекрачи границите на човешката издръжливост и да пренапише книгите с рекорди. Кенийската сензация в бягането, който ще отпразнува своя 39-и рожден ден през ноември, наскоро посети офиса на INEOS в Шанхай, където сподели своята непоколебима решимост да подобри настоящия световен рекорд, като същевременно изрази увереност в своята възраст като предимство, а не като пречка в постигането на целта си.

Келвин Киптум - от взети назаем маратонки до световен рекордьор в маратона

Решимостта на Кипчоге да си върне титлата на най-бърз маратонец в света произтича от неотдавнашния му провал на Чикагския маратон на 8 октомври, където неговият сънародник Келвин Киптум записа удивително време от 2:00:35, подобрявайки драстично предишния световен рекорд на Кипчоге от 2:01:09, поставен на маратона в Берлин през 2022 г.

Той обясни подхода си към предизвикателството, като каза: “С възрастта идва опитът, а опитът е важен“, каза той според China Daily.

Връзката на Елиуд Кипчоге с британската мултинационална химическа компания INEOS е ключова част от неговото пътуване за предефиниране на границите на човешката издръжливост.

INEOS организира новаторското предизвикателство INEOS 1:59 Challenge през октомври 2019 г., което позволи на Кипчоге да влезе в историята, като стана първият човек, завършил маратон за по-малко от 2 часа, постигайки удивително време от 1:59:40:2.

Това постижение не беше признато за официален световен рекорд поради използването на пейсмейкъри и липсата на открито състезание.

“Предизвикателството INEOS 1:59 има специално място в сърцето ми. След това събитие през 2019 г. видях много хора, вдъхновени или да започнат да бягат, или да свалят спирачките в главите си и да постигнат това, което искат“, каза още Кипчоге.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти