Милан надхитри Лацио и поведе в Серия "А"

Отборът на Милан победи Лацио и поведе временно в Серия "А". "Росонерите" надвиха "орлите" с 2:0 на "Сан Сиро" в мач от седмия кръг и вече имат 18 точки в класирането. Головете паднаха през втората част, а техни автори бяха новите попълнения Кристиан Пулишич (60) и Ноа Окафор (88). Голямата звезда на домакините Рафаел Леао пък асистира и за двете попадение и именно неговите пробиви се оказаха решаващи за важните три точки, които дойдоха след шестата победа на миланския гранд в калчото.

Лошата новина за домакините бе, че Рубен Лофтъс-Чийк се контузи и бе заменен принудително в средата на първата част, а в края на срещата Тео Ернандес също получи удар. Четвъртата загуба за римляните пък влоши още повече ситуацията на столичани, които записват най-лошия си старт в италианския елит през този век, като имат само седем точки след седем мача.

Треньорът на домакините Стефано Пиоли направи пет промени от успеха с 3:1 над Каляри през седмицата. От първата минута се завърнаха Майк Менян, Давиде Калабрия, Симон Кяер, Оливие Жиру и Рафаел Леао, които не започнаха мача в Сардиния поради различни причини. Те замениха Марко Спортиело, Алесандро Флоренци, Малик Тиау, Самуел Чуквуедзе и Ноа Окафор. Така пред Менян  в защита действаха Калабрия, Кяер, Фикайо Тимори и Тео Ернандес, а Рубен Лофтъс-Чийк, Ясин Адли и Тижани Райндерс бяха тримата халфове, докато Кристиан Пулишич, Оливие Жиру и Рафаел Леао водеха атаката.

Маурицио Сари пък направи три промени в стартовите 11 от успеха с 2:0 през седмицата над Торино. Чиро Имобиле, Матиас Весино и Мануел Ладзари бяха заменени от Матео Гендузи, Елсеид Хисай и Валентин Кастейянос. Вратар бе Иван Проведел, а Адам Марушич, Николо Казале, Алесио Романьоли и Елсеид Хисай бяха защитниците, докато Матео Гендузи и Николо Ровела бяха опорните халфоне. Луис Алберто, Фелипе Андерсон и Матия Дзакани пък помагаха на Валентин Кастейянос.

Тимът на Стефано Пиоли имаше за цел да зарадва тифозите си на "Сан Сиро" и временно да поведе в класирането, докато "орлите", които стартираха разочароващо, търсеха трети успех през този сезон, който да ги изкачи в горната половина на таблицата. Именно затова имаше дълго тактическо надлъгване в мача, който през първата част определено не бе впечатляващ.

Пред над 70 000 зрители по трибуните Фелипе Андерсон пропусна да даде аванс на гостите, като стреля в аут в 11-ата минута. Гендузи стреля в ръцете на Менян, а нов опасен удар на Андерсон не попадна в рамката на вратата. Рубен Лофтъс-Чийк пък получи контузия и бе заменен в 29-ата минута, като на негово място влезе Юнес Муса. Леао пробва рефлекса на Проведел в 33-ата минута, като това бе първата възможност за домакините. Стражът изби в ъглов удар и последваха минути с футбол на по-високи оборотите от първите.

В 44-ата минута Проведел спря Жиру, който стреля опасно след центриране на Муса. При добавката Райндерс стигна първи до топката, преодоля вратаря, но стреля с пета и уцели лявата греда на гостите. Манян трябваше парира удар на Кастейянос в последните секунди.

През втората част "червено-черните" вдигнаха леко оборотите и постепенно стигнаха до предимство в резултата. Това се случи в 60-ата минута, когато Леао нахлу отляво и центрира към Пуличиш, който стреля с левия крак отблизо, Проведел не се намеси отлично и топката влезе в мрежата. Бившият играч на Челси се разписа за трети път през тази кампания, след като бе го направил в първите два кръга по един път.

Голът вдигна настроението сред тифозите и играчите на Пиоли, които започнаха да търсят и втори гол. Веднага след това Томори отне топката и тръгна в светкавична контраатака, но место да изведе Жиру реши да стреля и сбърка.

Сари първо пусна Весино и Камада, докато Ноа Окафор, Томазо Побега и Алесандро Флоренци замениха рожденика Жиру, Адли и Калабрия. Френският халф, който над година не попадаше в плановете на треньора, бе изпратен с бурни аплодисменти след второто си поредно добро представяне от първата минута. Веднага след това Муса се възползва от центриране отдясно и рикошет в отбраната на Лацио, като пое добре топката и стреля силно, но Проведел с фантастичен рефлекс изби в 73-ата минута.

Имобиле и Педро също влязоха, но отново стражът на гостите трябваше да показва рефлекс. В 76-ата минута Проведел отново спаси своя тим, като този път спря Пулишич, който бе намерен след пореден пробив отляво, този път от Ернандес. Секунди по-късно и Райндерс мина през няколко защитници на скорост, но останал на стрелкова позиция, прати топката от външната страна на мрежата, пропускайки още една добра възможност за своя отбор.

Лациалите се опитаха да възстановят равенството с няколко далечни удара, докато последната резерва Густав Исаксен нахлу опасно в наказателното поле и финтира двама бранители, но Флоренци със сетни усилия му попречи да изравни. Гостите оставиха повече пространства и бяха отново наказани в 88-ата минута. Тогава Леао отново нахлу отляво и дори бе спънат, но остана на крака и върна топката към Окафор, който от няколко метра удвои и вкара първото си попадение на "Сан Сиро" с екипа на "росонерите". Попадението е второ за новия нападател, който откри головата си сметка преди няколко дни в Каляри.

В четвъртата минута на продължението прекрасен гол реализира Педро, който се разписа от над 18 метра, но попадението му бе отменено поради засада на Имобиле, който му подаде.

Това беше всичко в мача и Милан заслужено спечели, като вече мисли за тежкото гостуване на Борусия (Дортмунд) в Шампионската лига. Лацио също има гостуване в най-престижния клубен турнир на планетата, като ще пътува до Глазгоу, за да се срещне със Селтик.

МИЛАН 2:0 ЛАЦИО1:0 Пулишич (60)2:0 Окафор (88)

МИЛАН: Майк Менян, Давиде Калабрия, Симон Кяер, Фикайо Тимори, Тео Ернандес, Рубен Лофтъс-Чийк, Ясин Адли, Тижани Райндерс, Кристиан Пулишич, Оливие Жиру, Рафаел ЛеаоЛАЦИО: Иван Проведел, Адам Марушич, Николо Казале, Алесио Романьоли, Елсеид Хисай, Матео Гендузи, Николо Ровела, Луис Алберто, Фелипе Андерсон, Валентин Кастейянос, Матия Дзакани

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти