Разследват техническия директор на Аякс за конфликт на интереси

Техническият директор на Аякс Амстердам Свен Мислинтат e разследван за потенциален конфликт на интереси около привличането на хърватския футболист Борна Соса, съобщи нидерландският клуб. Мислинтат има дял в платформата за анализ на футболни данни Matchmetrics, а от лятото компанията за футболни агенти AKA също има дял там. AKA участваше в осъществения през лятото трансфер на Соса от германския Щутгарт за около 8 милиона евро. 

Свен Мислинтат беше спортен директор на Щутгарт в продължение на почти три години в миналото. Той се присъедини към Аякс през май. 

Нидерландската телевизия NOS съобщи за казуса, а от Аякс потвърдиха, че са информирани. От клуба заявиха, че Мислинтат им е казал за участието си в Matchmetrics, когато е подписал, но че не са знаели, че AKA вече също е част от акционерите. 

"Тъй като AKA Global подкрепи играч, който подписа с Аякс през лятото, клубът реши да разгледа по-отблизо въпроса и е подпомаган от външни съветници", се казва в позицията на Аякс и още: "Ще има и независимо външно разследване, извършено от съдебен счетоводител. Свен Мислинат декларира, че ще сътрудничи напълно, което включва споделяне на цялата съответна документация." 

Мислинтат получи доста критики заради трансферната си политика след слабия старт на сезона, при който Аякс спечели само пет точки от четири мача. През лятото в тима бяха привлечени дузина нови футболисти за около 100 милиона евро през лятото, докато Аякс генерира 150 милиона евро от продажбата на играчи.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти