НБА тотално ограничи практиката с почивката на звездните играчи

Бордът на директорите на НБА гласува одобрението на нови правила, засилващи контрола около почивката и наказания на звездните играчи, информира водещият журналист за Лигата Ейдриън Войнаровски. Причината е, че доста от отборите позволяват на най-големите си състезатели да почиват през голяма част от сезона, което, разбира се, не се харесва на ръководните лица в първенството, както и на феновете.

По-затегнатият контрол ще бъде наложен върху мачове, които са излъчвани по националната телевизия на САЩ, турнири през сезона, както и срещи от редовния сезон, в които тимовете не пуснат в игра двама от звездните си играчи.

Терминът звезден играч според управителите на Лигата означава играч, който е участвал в Мача на звездите или е бил част от идеалните отбори за годината в последните три години.

Съгласно тези нови правила отборите ще бъдат глобявани със 100 000 долара за първо нарушение, 250 000 долара за второ нарушение и по 1 милион долара повече от предишното наказание за всяко следващо нарушаване на правилата.

Това ново решение е поредният опит от страна на НБА да се намали практиката за честата почивка на ключови баскетболисти. През последните години най-големите звезди играят в пъти по-малко през редовния сезон, за да могат да бъдат на повече от 100% готови за плейофите. Това обаче изключително много повлиява на интереса от страна на феновете, тъй като вече съществува огромното съмнение дали любимият им играч изобщо ще се появи на паркета в дадения двубой.

НБА ще принуди отборите да не дават почивка на повече от една звезда

Проблемите с това решение обаче са доста - един от тях се появява, когато състезател реши, че се чувства уморен и отборът не може да направи нищо по въпроса, след като е потвърдил, че състезателят е добре, като вместо това бива глобяван. Освен това, ако двама звездни играчи са играли мач, който е влязъл в продължение и са били на терена по 45 минути, то все пак те ще трябва да се появят и в следващия двубой.

В последния колективен договор от баскетболистите се изисква да се появят в поне 65 мача, за да се класират за индивидуални награди или отличия от идеалните отбори. Идеята на новата политика е допълнително да стимулира най-добрите да играят колкото е възможно повече.

По този начин отбори като Лос Анджелис Клипърс или Бостън Селтикс например няма да могат да дават почивка на Кауай Ленард и Пол Джордж или Джейлън Браун и Джейсън Тейтъм в един и същи мач.

Още от Баскетбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти