Александра Начева пред Sportal.bg: С треньора вървим в правилната посока

Александра Начева имаше няколко шеметни години при девойките, в които спечели младежка олимпийска титла в тройния скок, световно злато под 20 години и световно сребро под 18 години. След силното представяне през 2017 и 2018 г. последваха няколко по-трудни години, изпълнени с много контузии, които доведоха и до операции.

Това лято 21-годишната пловдивчанка отново демонстрира свежест в сектора, класирайки се за финал на Европейското първенство под 23 години в Швеция. Екип на Sportal.bg посети Начева в Пловдив, за да научи повече за изминалите няколко години и за бъдещите планове и надежди на възпитаничката на Стойко Цонов.

“Много добре се чувствах на Европейското, всичко беше наред. Просто имаше някои неща, които наистина не зависят от мен и нямаше как да ги променя. Опитах се, доколкото може, да дам всичко от себе си до този момент.

За дъжда не мога да кажа, че ми е попречил - въобще даже. Даже донякъде се радвах, тъй като аз свикнала да скачам в абсолютно всякакви условия - в дъжд, вятър. Такива неща и забавяния не ми се отразяват. По-скоро си мислех, че може да се отразят на хората, които са свикнали да тренират в перфектни условия. В крайна сметка наистина имаше няколко момичета, които не показаха това, на което са способни точно поради тази причина.

Другият проблем, който стана с втория ми опит просто няма какво да го коментирам. Това си беше съдийска грешка, която след това те признаха. Може би това ми попречи да взема медал на това състезание”, сподели Начева пред Sportal.bg.

Напълно здрава ли е вече и голяма отново за сериозни резултати? “Смея да твърдя, че вече съм напълно здрава и мога да се подготвям на 100 процента. Тази година дори очаквах много по-силни резултати на база как вървяха тренировките, треньорът ми също имаше много по-големи очаквания. Разговаряли сме с него за нещата, които ми пречат. Надявам се в следващата подготовка да ги изгладим и догодина да имам солидни състезания и участие на Олимпиадата. Ще видим какво ще стане.”

Начева е оптимистка, че нейния треньор Стойко Цонов вървят в правилната посока и скоро отново ще можем да я видим с опити над 14-ия метър: “Мисля, че с треньора наистина вървим в правилна посока и всички тези години, в които аз не спирала за ден да се опитвам, както и през 2017 и 2018 г., които ми бяха най-силните години. Тези години, които минаха, не съм спирала да се опитвам и съм сигурна, че аз няма да се откажа и в дадена година ще успея. Надявам се да е догодина, но дори и да не е, ще успея.”

Цялото интервю с Александра Начева може да намерите във видеото.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти