Джокович се протяга към безсмъртието, но Алкарас е готов за величие

Новак Джокович се изправя срещу Карлос Алкарас в мечтан финал на “Уимбълдън” от 16 часа.

Великият сърбин е на рекордния в историята на мъжкия и женския тенис 35-и финал от “Големия шлем” и ще преследва безпрецедентна 24-та титла, която би го отдалечила на две от знаменития му преследвач Рафаел Надал и би го изравнила с легендата при дамите Маргарет Корт.

Джокович също така може да изравни Роджър Федерер с осми триумф на “свещената трева” в Лондон, като досега в кариерата си е губил само веднъж битката за трофея в “Ол Ингланд клъб” - от Анди Мъри през 2013 година. Това е и последното му поражение в турнира на централния корт, а иначе Ноле не е бил побеждаван в завършен мач на “Уимбълдън” от 2016-а. Неговата победна серия е все по-впечатляваща - вече 34 поредни мача.

За никого не е тайна, че Джокера отново мечтае за календарен голям шлем, като той минава през успех срещу Алкарас и евентуален последващ триумф на US Open. През 2021-ва той беше болезнено близо до това непостигано постижение, но загуби финала в Ню Йорк от Даниил Медведев, а на Олимпийските игри в Токио отпадна на полуфиналите от Александър Зверев.

Джокович елиминира Карлос Алкарас на полуфиналите на “Ролан Гарос” преди малко повече от месец, но сега обстановката е съвсем различна.

Карлитос вече има повече опит и самочувствие на най-голямата сцена, макар и да дебютира във финал на “Уимбълдън”. Той все пак е шампион от “Куинс” и с рейда си в “Ол Ингланд клъб” вече натрупа 11 поредни победи на трева, независимо че финал срещу Джокович предоставя съвсем различно предизвикателство.

Именно нервите и напрежението биха били недостатък за Алкарас, но такива ще усеща и Ноле, защото е в уникална позиция да спечели турнира за пети пореден път и да продължи идеята за календарен шлем. Също така, за разлика от “Ролан Гарос” миналия месец, този път той е със статута на подчертан фаворит и всичко останало ще се брои за изненада.

Феновете на Джокович могат да бъдат оптимисти и поради факта, че сърбинът е бил пробиван само три пъти досега в турнира, а е спасил 16 от 19 брейк-бола. Алкарас пък не е безупречен при ситуация за материализиране на точка за пробив, особено в първите сетове на досегашните си мачове.

Интересно ще бъде да се наблюдава и как бекхенда по правата на Ноле би затруднил иначе фамозния форхенд на 20-годишния испанец.

Победителят от този дуел ще бъде и лидер в световната ранглиста.

Още от Тенис

Виж всички