Вондроушова е най-новата шампионка в "Шлема"!

Маркета Вондроушова е най-новата членка на семейството на шампионките от “Големия шлем”, след като се наложи с 6:4, 6:4 в интригуващ финал на “Уимбълдън” срещу Онс Жабюр.

Чехкинята е първата непоставена тенисистка, покорявала “Уимбълдън”, а още с класирането си на финала тя се нареди в престижната компания на Серина Уилямс. Американската легенда именно през 2018-а (181-ва в света) беше досега единствената непоставена финалистка на “свещената трева” в Лондон.

Вондроушова е 24-тата различна победителка в турнирите от “Големия шлем” и 59-ата в историята на “мейджър” надпреварите. 

Жабюр: Най-болезнената загуба в кариерата ми

За нея това беше втори финал на най-голямата сцена, след като през 2019-а отстъпи на Ига Швьонтек за трофея от “Ролан Гарос”.

Вондроушова е и третата чешка шампионка на “Уимбълдън” след Яна Новотна и Петра Квитова. Естествено, Мартина Навратилова също е родена в Чехия, но след 1975 година се състезава под флага на САЩ.

Всички шампионки в "Откритата ера" на "Уимбълдън"

Онс Жабюр пък трябва за трети път в кариерата си да преглътне разочарованието от загуба на финал в “Шлема” - миналата година на “свещената трева” в “Ол Ингланд клъб” тя загуби от Елена Рибакина, а по-късно на US Open беше надделяна от Ига Швьонтек. 

Шампионката: Беше трудно, но сега съм тук и държа този трофей

Тя избухна в сълзи на награждаването и не можеше да скрие огорчението си от новото поражение. Жабюр има осем загуби в общо 12 финала в кариерата си до момента, три от които в "Шлема".

Първи сет 

Жабюр трябваше да обърне от 15-30, но спечели първия си сервис-гейм, благодарение най-вече на два неотразени начални удара - 1:0. Тунизийката неутрализира първоначалните подавания на съперницата и се добра до два брейк-бола, заради качествени ретури. Вторият шанс за пробив беше материализиран след непредизвикано сбъркан форхенд на Вондроушова - 2:0.

Жабюр отново не можеше да вземе безпроблемно сервис-гейма си, като допусна този път обрат от 40-15 до дюс. Грешка от форхенд в движение пък дори даде шанс за рибрейк на чехкинята, но той беше неутрализиран с хубаво драйв-воле по обратния диагонал от правата страна на ракетата на световната номер 6. Мина се през ново равенство, а бекхенд по правата на Жабюр я застави отново да отбранява брейк-бол. Форхенд в мрежата от средата на корта направи рибрейкът факт - 2:1.

Тунизийката доминираше от основната линия с бекхенда си и спечели няколко разигравания, които ѝ позволиха да се добере до шанс за пробив. Тя самата обаче го опропасти с неуспешна къса топка, но съвсем скоро достигна до нов, благодарение на пореден решителен форхенд по обратния диагонал. Жабюр обаче не можа да направи точен минаващ бекхенд, само че още в следващото разиграване сполучи точно с този прийом по правата, за да стигне до трети брейк-бол. С два поредни невърнати сервиса Вондроушова отрази и него, и четвъртия такъв, а воле на мрежата ѝ осигури авантаж. В крайна сметка маратонският гейм отиде на сметката на чехкинята.

С доста по-малка доза стрес и много повече печеливши удари Жабюр сравнително бързо и лесно поведе с 3:2. Коварните ретури на световната номер 6 отново водеха до грешки от съперницата, която пък прибързваше от основната линия - така се получи пробив на нула и везните отново се наклониха в полза на тунизийката.

За разлика от предния път, когато Вондроушова направи рибрейк, сега скорострелно тя взе четири поредни точки след посрещане и намали изоставането си на 4:3, и то точно когато сякаш Жабюр се беше окопитила и беше поела юздите на мача. Непоставената финалистка изравни на 4:4, след като най-после успя да се облагодетелства от поредица начални удари.

Жабюр по фрапантен начин пропусна лесен смач на мрежата и трябваше да отразява два шанса за пробив, като сбърка бекхенд и предостави страхотен шанс на Вондроушова да сервира за сета - 4:5. Чехкинята пласира три поредни отлични сервиса за 40-0 и като нашега си осигури троен сетбол, а още едно невърнато подаване доведе до щастлив край за нея - 4:6 за 40 минути.

Втори сет

След като поведе с 4:2 в първия сет, Жабюр спечели само две от разиграните 20 точки до края на сета. Негативната поредица продължи в началото на втория сет, а Вондроушова направи пробив и грабна пети пореден гейм за 0:1. Чехкинята изглеждаше напът лесно да си затвърди брейка с бързи точки за 40-0, но опонентката ѝ демонстрира чудесна защита и с минаващ бекхенд се добра до 40-30. Форхенд-уинър на Жабюр ѝ заслужи дюс. Не след дълго агресията и сигурността в ударите на тунизийката се отплатиха с връщане на пробива и тя отново имаше повод да се надъха - 1:1.

Жабюр си върна борбеността от основната линия, а Вондроушова загуби от солидността на сервиса си, като грешките ѝ се завърнаха. Така поредният обрат беше осъществен - чехкинята водеше с пробив и 40-0, но вместо това резултатът вече стана 3:1 в полза на тунизийката след втория ѝ пореден брейк.

Вондроушова не позволи да се стигне до още по-сериозно изоставане и върна пробива моментално, което за пореден път допринесе за интригата. Изпълненията и на двете станаха още по-разнообразни, а тенденцията да се поддържа драма в резултата се запази - 3:3.

Както и досега се случваше в мача, сериите на двете състезателки намираха своя край - сега бе ред на Жабюр да спре такава на своята съперница и да спечели най-после сервис-гейма си за 4:3. Вондроушова също обаче нямаше сериозни трудности на свое подаване и двете подновиха битката при 4:4.

Тунизийката обаче отново се поддаде на нервите и направи непредизвикана грешка от основната линия, което доведе до шанс за брейк на опонентката. Втора поредна неточност, този път от форхенд, вече означаваше 4:5 и Вондроушова щеше да подава за титлата.

Чехкинята държеше топката в разиграване от основната линия и дочака грешка за 15-0, а после направи едно от редките си излизания на мрежата, което се оказа успешно при 30-0. Още една продължителна размяна от дъното на корта беше спечелена от Вондроушова след пресилено изпълнение на Жабюр и се стигна до троен мачбол. Първият се изпари след двойна грешка, но вторият беше материализиран с излизане на мрежата и успешно воле - 4:6, 4:6 за 82 минути игра.

Още от Тенис

Виж всички