Кипчоге забрави разочарованието от Бостън, гледа към трета олимпийска титла

Два месеца след разочароващото си представяне на маратона на Бостън Елиуд Кипчоге вече е съсредоточил мислите и усилията си към Олимпийските игри в Париж догодина, където се надява да триумфира на форум под петте преплетени кръга за трети пореден път в своята кариера.

Кениецът има две олимпийски титли и е световен рекордьор с 2:01:09 часа от Берлин 2022, а освен това е спечелил 15 от общо 18-те маратона, в които е участвал по време на своята кариера.

“Приоритетът сега е да сe фокусирам върху Олимпийските игри и да спечеля за трети път. Другите предизвикателства ще дойдат по-късно”, каза Кипчоге в интервю за АФП.

Двата му златни олимпийски медала в маратона през 2016 и 2021 г. го поставиха редом до етиопеца Абебе Бикила (1960, 1964) и Валдемар Киерпински от Източна Германия (1976, 1980). Трето злато на Олимпиадата в Париж ще направи Кипчоге единствения атлет с подобно постижение.

Френската столица е градът, в който Кипчоге спечели първата си международна корона през 2003 г. на 18 години. Тогава той триумфира като световен шампион на 5000 м, изпреварвайки спортните легенди Хишам Ел Геруж (Мароко) и етиопеца Кенениса Бекеле.

“Ако времето да окача шпайковете дойде, ще кажа довиждане на други големи неща в спорт”, добави 38-годишният Кипчоге.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти