Еспаргаро: В момента в MotoGP е скучно

Пилотът на Априлия Алейш Еспаргаро се оплака от това колко голяма част от резултатите на пилотите в MotoGP в момента зависят от тяхното представяне в квалификациите и добави, че това е направило шампионата „скучен“.

В последните години изпреварванията в кралския клас станаха сравнително трудни заради все по-голямата зависимост на моторите от аеродинамиката, която става все по-сложна и по-агресивна. Осъществяването на изпреварванията е допълнително усложнено и от предната гума на Мишлен, която твърде лесно прегрява, което пък принуждава пилотите да връщат газта и да излизат извън въздушната струя на своите съперници.

Мишлен започна тестовете на новата предна гума за MotoGP

Според Еспаргаро всички тези фактори превръщат MotoGP в един скучен шампионат, в който за пилотите в по-задни позиции на старта е трудно да напреднат в хода на състезанията. Това твърдение на испанеца е подкрепено и от факта, че седем от 15-те състезания тази година, включително и спринтовете, са спечелени от пилоти, стартирали от първата редица.

„Ние имаме много притискане, това е сигурно. Всеки разполага с много притискане, но ситуацията за всички е еднаква. MotoGP сега, не искам да обвинявам MotoGP, но е скучно. Всичко зависи от квалификацията. Само ако имаш добра квалификация можеш да има добро състезание, защото с чистия въздух (в челото) моторът е много по-бърз и лесен за каране.„Ако си в дъното на решетката, дори и да имаш високо темпо, не можеш да направиш нищо, много е трудно. Разочароващо е. Всичко зависи от квалификацията и старта“, обясни Еспаргаро пред медиите след днешния спринт на „Заксенринг“.

В него той стартира от десетата позиция и успя да напредне със само едно място в хода на дистанцията от 15 обиколки.

„Състезанието беше ужасно. Много съм разочарован заради квалификацията. Имах добра скорост, целих се в полпозишъна, но имах жълти флагове в последните си две обиколки, когато пистата беше най-суха.„Така че трябваше да стартирам десети и с най-лошата система за стартиране на решетката беше невъзможно да направя каквото и да е. Темпото ми беше добро, спечелих няколко места (след слабия старт), но това не е от значение. Трудно е когато стартираш толкова назад“, заяви испанецът по повод днешния спринт в Германия.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти