40 треньори се включиха в семинара на Алън Найп

Близо 40 български треньори участваха в семинара на един от най-известните американски специалисти Алън Найп. Сред тях бяха и актуални национални селекционери като Пламен Константинов, Андреа Буратини, Мирослав Живков и Владислав Тодоров. В залата бяха и състезателите от мъжкия тим Александър Николов и Георги Братоев. Николов игра един сезон под ръководството на американеца в университета на Лонг Бийч.

Найп отдели близо два часа на колегите си от България, които му задаваха различни въпроси. Бившият наставник на американския национален тим пристигна по покана на Левски София. Клубът ни обаче реши да даде възможност на всички желаещи да се срещнат с двукратния шампион на колежанското първенство, който изведе националния си отбор до злато в Световната лига пред 2012 г.

Найп сподели своя опит при изпълнение на елемента блокада в различните фази на играта. Обясни вижданията си при игра в система - идеално посрещане и възможност за организиране на скоростна атака, при ограничени възможности от страна на разпределителя да включи в игра всички свои нападатели, при игра извън система.

„Защитата и в частност блокадата трябва да намери начин да противодейства на нападението“, бе един от акцентите в лекцията.

„Вярвам, че всички блокиращи могат да четат играта и ние като треньори трябва да им дадем свобода за това, добави Найп.

Левски София ще продължи политиката си да повишава квалификацията на треньорите си с участие в семинара и различни курсове.

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти