Ексклузивно! Везенков пред Sportal.bg: За да постигнеш нещо, трябва да оставиш нещо друго (Част II)

Суперзвездата на българския баскетбол Александър Везенков получи специална грамота от посланика на Република България в Гърция Валентин Порязов за популяризирането положителния облик на страната ни в Южната ни съседка и по света. Веднага след награждаването крилото на Олимпиакос застана пред камерата на Sportal.bg и даде обширно интервю за баскетбола и живота. След като вчера ви запознахме с първата част от него, днес е ред на продължението...

- Ще те върна на темата за тази грамота, която получи. Ти прославяш България, но нивото на баскетбола в страната ни за съжаление през последните години виждаме, че е доста ниско. Защо според теб се случва така и защо децата са демотивирани? - Не мога да кажа, че само треньорите, само играчите или само федерацията са виновни. Абсолютно всички имат вина за развитието на българския баскетбол и това се показва. Това показва и националният отбор къде е и колко момчета имаме, които играят някъде в европейски първенства, не говоря за международни турнири. Мисля, че мога да говоря, защото с повечето момчета сме приятели. С повечето момчета, каквото имам да казвам си го казвам пред тях и това е моето мнение. Много неща са. Едно малко дете например иска да стане като Майкъл Джордан, като Янис, като Лука Дончич, но в България за съжаление нивото на първенството е малко по-слабо бих казал и вместо това да се подобрява по някакъв начин, то всяка година става още по-слабо. Едно дете е трудно да каже, че иска да играе баскетбол. Много са нещата. Федерацията също има вина, треньорите как обучават младите състезатели… Всеки старши треньор иска да печели и това е нормално, защото и те искат да си спасят работата. Всеки треньор иска да печели, но има много неща, като това, че ние не произвеждаме играчи и това е най-големият проблем. Дават се мачове по телевизията, но аз понякога казвам защо не се дават повече мачове, защо не се дават всички или тези, които се излъчват са малко.. Но ако питаме телевизията може да кажат, че рейтингът е по-нисък или че никой не гледа български баскетбол в този момент.

Ексклузивно! Везенков пред Sportal.bg: Семейството ми винаги ще е на първо място (Част I)

- В Гърция излъчват ли се всички мачове? - В Гърция се излъчват поне четири мача от седемте. Има и безплатен сайт, в който могат да се гледат другите три мача. Всеки има достъп. Телевизията е без пари, може да се гледа. Както и за гръцкото първенство някой може да се каже, че е паднало отпреди години, с което съм съгласен, но там Панатинайкос и Олимпиакос винаги поддържат нивото. Но за българския баскетбол трябва много неща да се променят. Трябва да видим защо няма млади състезатели и защо едни и същи състезатели просто сменят отборите, защото това се случва. Да се замислят всички млади, защото едно 17-годишно момче може да каже - “Защо не ми се дава шанс?, но Мартин Маринов, който ми е изключително близък е на 37-8 години и не виждам едно момче на 17 да е по-добро от него или едно момче на 18 да е по-добро от него. Защо това момче да не играе до 40 или 41 години и да си изкарва хляба, като няма някой отдолу да го измести. Трябва да се замислят тези, които имат претенции, които претендират, че искат и трябва да играят. Но трябва всеки да види какво прави през лятото. Както казах, лятото е много опасен период, защото може да искаш да отидеш на почивка, искаш да отидеш на море, да излизаш с приятели, но колко време ще отделиш да влезеш в залата и да тренираш… Лятото е времето за тренировки. През сезона само поддържаш форма и малки детайли, но всичко се прави през лятото. Да, със сигурност трябва да починеш, със сигурност трябва да имаш 10-15 дни за почивка, но 2 месеца не трябва да излизаш от залата. И както виждаме има слаба организация. Виждал съм отбор без помощник-треньор, виждаме отбори без масажист, отбори да пътуват с коли. Това са неща, които не трябва да виждаме. И другата страна я разбирам, защото и качествени чужденци много по-трудно можеш да привлечеш, но всеки трябва да се замисли какво прави. Не съм тук да критикувам. Има и хубави моменти, има хубави деца. Има хубави деца, които трябва да ги вкараме в националния отбор и трябва по някакъв начин някой да им помогне, някой да се занимава с тях, но и те да искат някой да се занимава.

- Спомена, че лятото е много особен период, подвеждащ може би. Ти от какво се лишаваш, за да си на това ниво в баскетбола? - Аз започнах от предните години. 2016-2017 ходих по Америка, но след ковида съм благодарен на кмета на Ботевград, че можахме да отворим залата и да тренираме през 2020 година, което беше малко по-трудно, защото не знаехме какви са обстоятелствата. Помня, че през 2020-а бяха 4 месеца, през 2021-а пак 4 месеца, а през 2022-а беше просто един месец преди националния отбор, но от понеделник до събота са само тренировки по два пъти, по веднъж. Да, със сигурност в събота можеш да отидеш на една вечеря, да излезеш и до по-късно. Със сигурност няма да се лишиш, ако искаш да излезеш веднъж в месеца или два пъти в месеца, но всичко трябва да е с мярка. Защото много по-бавно градиш, много по-лесно го събаряш, така че има много неща…и на почивка не съм ходил само и само, защото искам да успея. Не казвам, че аз не съм правил грешки, или че не съм излизал. И аз осъзнавам, но колкото по-малък си, толкова повече не можеш да осъзнаеш някои неща. За да постигнеш нещо, трябва да оставиш нещо друго. После всичко ще ти се върне по 10, по 100 и т.н.

- Коя е най-голямата ти мечта, която искаш да осъществиш в баскетбола? - Винаги съм реалист и винаги гледам година по година. Беше да спечелим Евролигата този сезон, не успяхме. За по-натам не слагам някакви цели за себе си. Както казах, искам да свършим сезона, да станем шампиони и да почина. Оттам нататък да започнем работата пак с моя щаб както последните две години и половина - три и да видим какво ще стане.

- Няма как да не те попитам за националния отбор. Можем ли да те видим това лято с екипа на България? - Трябва да говоря с Г-н Барчовски. Просто не знам, още не знам какво ще стане, какво решение ще взема накрая.. Знаете, когато мога и когато съм свободен, винаги помагам. Да видим какво ще стане.

- Как ще използваш еуфорията около твоето име, за да помогнеш на децата, които искат да се занимават с баскетбол. Как ще запалиш като цяло децата да тренират баскетбол? - Имаме идеи за един по-мащабен камп. Но аз искам, ако направим нещо да е напълно професионално и децата да научат нещо. Не само да направим нещо, за да им губим времето или да им вземем парите, или да дойдат само да се снимаме. Искам да има треньори, които знам, че ще помогнат на децата. Камповете не са много дни, но дори през тези 10-15 дни да прихванат 1% от това, което аз ще им кажа или треньорите, с които аз съм работил и мисля, че могат да им помогнат, ще е добре. Но това е в бъдеще. Не знам с колко време ще разполагам. Но пак казвам, за да се запалят децата, първо трябва да гледат по телевизията. Както и Макс спорт, така и Sportal бяхте в Каунас. Мисля, че това помага хората да четат, да гледат, да го изживяват, защото не всеки може да дойде на мач. Знаем в какви времена живеем. Един билет за баскетболен мач в Гърция цената му е доста висока и това, което правите искрено помага. Но стъпка по стъпка да се предават повече мачове, дори и гръцкото първенство. Както казах и вашият сайт, и телевизията следят. Искат интервюта, просто така се получава. В Гърция може би има над 50 журналисти, които се занимават само с баскетбол, а в България може да има петима, без да обиждам абсолютно никой. Не казвам, че всички трябва да имат мнение и не сравнявам България с Гърция в баскетболно ниво, но отнякъде трябва да се започне. Гледах едно интервю на Удо по време на третия мач, който каза, че федерацията не използва моето име, че няма маркетинг. Това са неща, които харесвам или не, през 2023-а се използват. И не само за мен. Дори за баскетбола, дори за кампове. Децата трябва отнякъде да гледат. Децата запаметяват това, което гледат и визуално гледат и им харесва. Те, за да влязат в залата трябва да ходят на повече мачове, да гледат повече мачове. Има неща, които можем всички да направим, ще се радвам да помогнем на децата да се запалят по баскетбола.

Още от Баскетбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти