Хорнър: Не трябва да има повече от 23 старта

През септември миналата година Световният съвет на ФИА утвърди рекорден календар на Формула 1 за 2023 – 24 състезания. По-рано тази година падна състезанието в Китай заради местната политика спрямо коронавируса, а тази седмица Формула 1 загуби и състезанието на „Имола” заради наводненията в областта Емилия-Романя.

Шефът на Ред Бул Кристиан Хорнър коментира по този повод, че 23 състезания е абсолютният максимум за един сезон, въпреки че споразумението „Конкорд” предвижда до 25 състезания на година.

„За мен 23 старта са горната граница, имаме няколко серии от състезания в поредни уикенди, това е много натоварен график – обясни Хорнър. – Това е натоварване и за феновете, които трябва да отделят повече време. И са необходими повече усилия, за да се гледа целият сезон. Смятам, че имаме достатъчно количество състезания.”

Формула 1 губи и таксата за състезанието на „Имола”

Хорнър обаче допълни, че шефът на Формула 1 Стефано Доменикали е намерил начин да убеждава отборите да приемат повече стартове.

Пирели ще търси нова локация за експерименталната квалификация, която трябваше да бъде на "Имола"

„Всяка година Стефано прилага един и същи номер – допълни Хорнър. – Той ни казва: „Не можем за загубим Монако, не можем да загубим „Монца”, не можем да загубим „Силвърстоун”. След това добавя: „А за Лас Вегас разбрахте ли?” И ние приемаме Лас Вегас, после същото стана и с Маями. Постоянно се добавят нови състезания на интересни места, но 23 състезателни уикенда са твърде много и ние трябва да пътуваме много през сезона.”

Формула 1 може и да не се върне на „Имола” тази година

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти