Рибакина и Остапенко намериха място на четвъртфиналите в Рим

Шампионката от Уимбълдън Елена Рибакина се класира за първи път в кариерата си на четвъртфинал на турнира по тенис в Рим BNL D’Italia, след като елиминира Маркета Вондроушова (Чехия) с 6:3, 6:3. Казахстанката Рибакина очаква като своя следваща съперничка номер 1 в света Ига Швьонтек (Полша) или австралийката Дона Векич. 

Швьонтек е шампионка от последните две издания в италианската столица. Те трябваше да се срещнат днес в последния мач от програмата, който обаче беше отменен заради дъжд. Поради същата причина не се изигра и мачът между Паола Бадоса и Каролина Мухова. 

Родената и тренираща в Москва Рибакина започна доста трудно сезона на клей-кортовете. Макар и да влезе като шампионка от Индиън Уелс, тя се отказа от състезанието в Щутгарт заради проблем в гърба и отпадна в третия кръг в Мадрид, елиминирана от Анна Калинская. 

"Пристигайки тук не очаквах нещо кой знае какво, тъй като от турнира в Рим направо имам алергия, заяви изненаданата от победата си Рибакина, явно визирайки някои стари проблеми със съдиите на корта. Но в крайна сметка съм щастлива от победата и от възможността да натрупам още мачове". 

Срещайки Вондроушова за втори път в кариерата си, тя най-после успя да я победи, след като вкара в играта си 28 уинъра и реализирайки 5 пробива в подаването на чехкинята. Мачът продължи час и 14 минути, като вторият сет започна с изненадващ пробив на Вондроушова. Но номер 7 в схемата в Рим бързо върна два пъти жеста и излезе комфортно напред в резултата. 

"Мисля, че Швьонтек промени играта си значително в последните месеци. Сега тя е с повече физически оттенък, а и използва много по-добре времето в самите срещи. Успява да го контролира. Смятам, че Ига вече е различен съперник, но пък на твърди кортове, на клей или на трева, играта също се променя. Така че ще видим. Но нека не бързаме, а и не искам Дона Векич да се чувства подценена от мене. Но с която и да играя, ще използвам мача като една тренировка", каза още казахстанската тенисистка. 

Номер 20 в схемата на турнира Елена Остапенко (Латвия) се класира за трети път в кариерата си на четвъртфинал в Рим, след като преодоля в три сета Дария Касаткина – 6:4, 4:6, 6:0. Остапенко, бивша шампионка от Ролан Гарос, е достигала до този етап през 2018-а и през 2021-а година. И след като в предишния кръг елиминира състезателка от топ 15 – Барбора Крейчикова, сега прибави при жертвите си и съперник от първите 10 – Касаткина. 

Мачът продължи 1 час и 59 минути, а това е първа победа за латвийката над Касаткина на клей и пета в седемте им мача до момента. В първия сет тя прояви сериозен характер, като на два пъти трябваше да се връща в мача след допуснат пробив – при 0:1 и при 3:4. Но след това взе трите поредни следващи гейма и спечели първия сет. А началото на втория беше не по-малко вълнуващо. В първия му гейм играта мина през пет пъти равенство, след което Касаткина наложи волята си и изравни в крайна сметка сетовете. След това обаче рускинята се срина и Остапенко спечели с 6:0 за 28 минути. 

Рускинята Вероника Кудерметова, номер 12, елиминира в среща от същия етап Мари Бузкова (Чехия) с 6:2, 6:2, а бразилката Беатрис Адад-Мая (номер 12 в решетката) преодоля Камила Осорио с 6:3, 6:3.

Още от Тенис

Виж всички