Страхотна битка, 6 мачбола и нов финал за Рубльов в Дубай

Световният номер 6 и шампион от миналата година Андрей Рубльов за първи път в кариерата си победи Александър Зверев и отново се класира на финала на турнира от сериите АТР 500 в Дубай. Руснакът участва в страхотна битка с олимпийския шампион от Токио 2020 и го елиминира след 6:3, 7:6(9), нуждаейки се от цели шест мачбола.

Досега при професионалистите Рубльов дори не беше печелил сет срещу близкия си приятел от детството в предишните им пет мача, но се възползва от по-доброто си физическо състояние. Самият Зверев не бе в най-добрата си кондиция, но не отказа да се бори във втория сет, за да се оттегли достойно при първия си полуфинал след тежката контузия на “Ролан Гарос” 2022.

С изключение на предишния си мач срещу Ботик ван де Зандсхулп, Рубльов трябваше да показва биткаджийския си характер и срещу Филип Краинович (изоставане с 2:5 в първия сет), и срещу Алехандро Давидович Фокина. Сега руснакът имаше мачбол още преди тайбрека във втория сет, но не се възползва от него, а в “дългия гейм” още цели пет пъти достигаше до точка за класиране на финала.

Рубльов постигна най-после успех през 2023-та срещу високопрофилен противник (ако не броим лутащия се около 100-тното място в световната ранглиста Доминик Тийм) и ще се опита да спечели шеста титла в турнир от категория АТР 500 през последните три години. Именно с предишните си пет триумфа руснакът си издейства реноме на “краля” на тези турнири, а през януари в Australian Open стигна и до четвъртфиналите, за да загатне развитие на резултатите си и от “Големия шлем”.

Рубльов ще срещне Новак Джокович или Даниил Медведев във финала, където миналата година имаше редкия шанс да играе с Ижи Весели.

За Зверев седмицата в Дубай със сигурност е най-позитивната, откакто се завърна на корта, не само заради първото класиране на полуфинал от “Ролан Гарос” 2022. Той спечели 180 точки и ще се изкачи с две позиции в световната ранглиста до 14-ата.

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти