Григор Димитров помете нидерландец за 1/4-финал в Марсилия

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров оправда напълно статута си на фаворит срещу 116-ия в света Хайс Брауер с 6:3, 6:2 за 66 минути, с което постигна първа победа в кариерата си на турнира от категория АТР 250 в зала в Марсилия и се класира на четвъртфиналите.

“Знаех, че той е в много добра форма през тази и миналата седмица, а и притежава страхотен сервис. Имах няколко допълнителни дни за подготовка, което е много важно, когато играеш в зала, защото трябва да свикнеш с настилката. Ще играя с Бублук, който също като мен понякога играе много особен тенис. Подготвям се ден за ден и не мисля по-напред от следващия ми мач. Това е много специален турнир за мен, защото играх тук с Жил Симон през 2009-а, когато още пробивах в световния тур. Исках да създам по-хубави спомени и направих точно това днес”, каза Гришо.

Димитров имаше само две отдавнашни участия в Марсилия допреди тази седмица - през 2009-а и 2011-та, когато отстъпи в трисетови битки съответно срещу Жил Симон и Дмитрий Турсунов. Днешната му победа е първа за него и му осигури участие на четвъртфиналите срещу винаги непредсказуемия сервис-бот Александър Бублик.

Гришо се справя отлично от началото на сезона и преследва нов успешен рейд, след като миналата седмица стигна полуфиналите в Ротердам и загуби от шампиона Даниил Медведев. Само руснака, Стефанос Циципас и Новак Джокович в доста оспорвани мачове, са хората, победили топ ракетата ни до момента през годината.

Първи сет

Гришо спечели първата точка лесно със сервис по диагонала, а после беше въвлечен в разиграване, но излезе на мрежата предвидливо след форхенд по правата и завърши с воле. Съперникът му сбърка за 40-0, а след това нашият топ тенисист приключи гейма с уинър с предната страна на ракетата край мрежата - 1:0.

Брауер веднага показа големия си потенциал на сервис и изравни с гейм на нула, като показа разнообразие в тактиката си, излизаше на мрежата и контраатакуваше с мощен форхенд, когато бе нужно - 1:1. Хубавото бе, че Димитров бе на същото ниво от сервис и продължи с уинърите с правите си удари, като индикираше, че настилката му подхожда дори повече за тези прийоми от онази в Ротердам миналата седмица - 2:1.

Гришо дръпна с 0-15, но после направи грешка с форхенд по диагонала в момент, в който нализаше на корта след добре изградена атака и пропусна изгоден шанс да вземе значително предимство. В следващия момент обаче той пак вкара отличен ретур и демонстрира физическите си данни да стигне до къса топка и да затрудни съперника максимално на мрежата - 15-30. Прекрасна точка записа българинът за 30-40, когато шамароса противника с плосък бекхенд по диагонала. За съжаление, Брауер регистрира поредния си отличен "левичарски" сервис в полето за предимство и отрази брейк-бола, но после направи двойна грешка. Изглеждаше, че нидерландецът е направил втора поредна двойна, но никой не се обади за "аут" и българинът не посмя да се допита до системата "ястребово око", защото наскоро вече беше веднъж използвал неуспешно оспорването си. Две поредни грешки от екстремни форхенди на Брауер все пак позволиха на Димитров да дочака пробив, благодарение на чудесни спринтове в защита.

Гришо наниза два поредни аса по правата и поведе с 30-15, но после не подготви добре излизането си на мрежата и стана жертва на добър минаващ удар - 30-30. Брауер блесна и с отигавания от основната линия, като рискът му се оправда с последния фамозен форхенд, намерил линията и осигурил му брейк-бол. Комбинация сервис - форхенд по обратния диагонал свършиха работа на българина в подходящ момент, а невърнат начален удар му осигури авантаж. Брауер атакува мрежата след ретура си, но Димитров издържа от дъното на корта и провокира грешно воле за 4:1.

Димитров вкара прекрасен ретур в краката на противника и поведе с 0-15, а после го принуди да излезе на мрежата с бекхенд по къс диагонал и последвал печеливш такъв по правата за 0-30. Мощните начални удари на нидерландеца все пак го изведоха до 30-30, а след това Григор пресили форхенд - 40-30. Отново такъв прийом му позволи да излезе на мрежата и да намали изоставането си в резултата на 4:2.

Димитров направи феноменален лоб с топспин от форхенд и препарира съперника, който пак беше излязъл на мрежата след ретур - 30-15. Неотразен сервис послужи на българина за 40-15, като той продължаваше да е много разнообразен от полето за предимство, а ас по правата направи 5:2.

И двамата тенисисти рискуваха прекомерно в следващия гейм - Брауер от сервис реализира три бързи точки, а Гришо опита да му опонира с опит за уинър от бекхенд над най-високата част на мрежата, но не можа да я прехвърли. Така се стигна до 5:3 и сервис на бившия номер 3 в света за приключване на сета. Точно тогава той изпита първата си мини-криза в срещата и направи двойна грешка за 15-30, а и като цяло до този момент беше спечелил само две от осем възможни точки на втори сервис. Стигна се до 30-30 след сервис-мрежа, но после филето се намеси в полза на Брауер и му поднесе брейк-бол. Димитров го отрази безкомпромисно с мощен сервис в тялото с 207 км/ч, а след това българинът го надви с още два невърнати начални удара - 6:3 за 33 минути.

Втори сет

Брауер набързо поведе с 40-0, като при последната му точка Григор направи рядко срещана грешка от стоп-воле на мрежата - в крайна сметка нидерландецът си взе подаването без никакви затруднения за 0:1.

Гришо се озова в неприятна ситуация при 15-30, но точно тогава наниза ас по диагонала в полето за предимство за 30-30. Изключителен ретур от форхенд по обратния диагонал на Брауер му издейства възможност за пробив, но Димитров го неутрализира с излизане на мрежата и бекхенд-воле. Стигна се до разиграване в решителния момент от гейма, но с разнообразните си бекхенди Григор показа класа и се облагодетелства от грешка на съперника - 1:1.

Страхотна пъргавина позволи на топ ракетата ни да стигне от защитна позиция зад основната линия до минаващ удар край мрежата за 0-15, а нидерландецът контрира с втория си ас - 15-15. Скъсен сечен бекхенд по правата на Димитров излезе милиметър в аут, а после Брауер спря да играе в търсене на "аут", но "ястребовото око" не доказа правотата му - 30-30. С бекхенд-слайс Гришо си издейства брейк-бол след грешка на противника, който прибърза и в следващия момент, бъркайки форхенд в средата на мрежата - 2:1.

За втори път с топспин лоб (този път от бекхенд) Григор зарадва зрителите в залата, а след това добави и седмия си ас за 40-15. Втори хубав ретур на Брауер му осигури намаляване на изоставането при 40-30, но неотразен начален удар затвърди пробива - 3:1. Нидерландецът пласира четири поредни пъти отлични сервиси и набързо намали на 3:2, но инициативата си оставаше в полето на Димитров.

Магически подсечен бекхенд се превърна в печеливш минаващ удар за Гришо и отново развълнува феновете в залата, а после филето за втори път в мача се намеси решително в полза на противника - 15-15. За съжаление, вторият начален удар продължаваше да бъде сериозен проблем за българина и той пак загуби точка зад него, макар и просто заради удар с рамката. Три поредни великолепни сервиса, включително осмия ас, осигуриха нов аванс от два гейма - 4:2.

Прекрасен "шамар" чрез форхенд по обратния диагонал осигури на Григор аванс от 0-15, а след това съперникът му прати топката в мрежата след подсечен бекхенд на българина - 0-30. Още една непредизвикана грешка на Брауер - този път от форхенд - осигури троен брейк-бол, но последваха два поредни неточни ретури. Комбинация от сечен бекхенд по правата с топспин-бекхенд по диагонала за пореден случай се оказа печеливша за Димитров и той поведе с 5:2.

За нула време с фантастични сервиси (включително ас от втори начален удар) Гришо приключи мача по възможно най-убедителния начин и се класира на четвъртфиналите - 6:3, 6:2 за 66 минути.

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти