Почина първият победител на Рено във Формула 1

На 80 години вчера почина пилотът, донесъл първата победа на Рено във Формула 1 – Жан-Пиер Жабуи. Парижанинът има 2 победи във Формула 1 и 49 старта в световния шампионат между 1975 и 1981, като дебютира в Гран При на Франция през 1975.

Жабуи носи първата победа на Рено във Формула 1 в Гран При на Франция през 1979 на пистата „Дижон-Преноа” и тогава се ражда мита за изцяло френския тим във Формула 1: френски автомобил, френски двигател, френски пилот и френски гуми. Този успех на Жабуи е и първата победа на автомобил с турбо двигател в историята на Формула 1, като успехът идва с RS10 – наследникът на проблематичния автомобил RS01, станал известен като „Жълтия чайник”.

Жабуи печели втората си победа година по-късно в Австрия, а освен това е записал и три първи места в квалификациите.

Французинът се отказва от Формула 1 през 1981 година, когато чупи крак при катастрофа в Канада, а в Испания, където се състезава с Талбо, отпада от състезанието и това окончателно го убеждава, че трябва да си тръгне от спорта.

Новият Алпин А523 ще е по-различен

Освен във Формула 1 Жабуи кара за четири френски марки в „24 часа на Льо Ман”: Алпин, Рено, Матра и Пежо – между 1968 и 1993 той записва 13 участия в легендарното състезание и три пъти се качва на подиума. Състезанието в Льо Ман пред 1993 е последният му старт – заедно с Филип Алио и Мауро Балди Жабуи завършва трети с Пежо 905, като екипажът е част от тройната победа на френската марка. След това Жабуи става шеф на Пежо Спорт, където замества Жан Тод, но остава на този пост до 1995.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти