Сабаленка и Гарсия мачкат в Мелбърн

Арина Сабаленка и Каролин Гарсия нямаха проблеми на старта на Откритото първенство на Австралия и записаха лесни победи за малко повече от час. Двете завършиха миналия сезон по най-добрия начин, след като играха една срещу друга на Финалния турнир на WTA, където Гарсия триумфира, и приключиха годината в топ 5.

Тази инерция продължи и след Нова година и Сабаленка спечели титлата в Аделаида без да загуби сет. В Мелбърн бившата №2 в света преодоля 74-ата в ранглистата Терена Мартинкова с 6:1, 6:4 само за час и 9 минути. Така тя започна годината с баланс 5-0 за трети път през последните пет сезона. Беларуската спечели и последните си 10 мача от първия кръг на турнири от Големия шлем.

Типичната силова игра на Сабаленка беше подсилена от изключителната й непоклатимост при точките за пробив - тя отрази и петте, срещу които се изправи. Арина трябваше да отблъсне четири при 1:1 в първия сет, но след това наложи пълен контрол над случващото се на корта и до края му не загуби нито гейм. Подобен сценарий имаше и при 1:0 във втората част, когато Сабаленка спаси последната възможност на Мартинкова за пробив. След това самата тя осъществи пробив за 2:1 по пътя към крайната победа.

“Единственото, което мога да кажа е, че наистина работя усилено. Физически и психически съм готова да стигна далеч в Мелбърн. Надявам се, че ще дам на доброто от себе си на корта и ще изиграя още много мачове тук”, заяви 24-годишната Сабаленка, която е устремена да подобри представянето си в първия турнир от Големия шлем за годината, след като в предишните две издания тя не успяваше да премине четвъртия кръг.

Каролин Гарсия също започна успешно участието си на Australian Open. Французойката надигра с 6:3 6:0 канадската квалификанта Катрин Себов за час и пет минути. Този резултат ярко контрастира с представянето на Гарсия в Мелбърн преди 12 месеца, когато тя беше извън топ 70 на световната ранглиста и загуби от друга квалификанта - Хейли Баптист, в първия кръг.

Световната номер 4 имаше възходящо представяне през втората половина на 2022 г., като успя да спечели четири титли, да достигне до полуфиналите на US Open и да спечели финалния турнир на най-добрите тенисистки в САЩ.

След безпроблемната си победа на “Род Лейвър Арина”, Гарсия ще играе срещу финалистката от US Open 2021 Лейла Фернандес във втория кръг. 20-годишната канадка победи четвъртфиналистката от Australian Open 2022 Ализе Корне с 7:5 6:2.

Каролина Плишкова премина първия кръг след лесна победа с 6:1, 6:3 над китайката Ксию Уанг.

Бившата номер 1 в света Гарбине Мугуруса отпадна на старта на Australian Open. Вицешампионката от Откритото първенство на Австралия през 2020 г., загуби с 6:3, 6:7(3), 1:6 от белгийката Елизе Мертенс.

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти