В MotoGP няма място за нов частен отбор

Сито Понс, който е собственик на едноименния отбор от Moto2 – Понс Рейсинг, заяви, че собствениците на MotoGP ясно са му заявили, че на стартовата решетка в кралския клас няма място за нови частни (сателитни) отбор. Вместо това шефовете на спорта – Дорна, са заявили, че ако ще има разширяване на шампионата, това ще е само със заводски екип.

Самият Понс в миналото имаше тим в кралския клас, който съществуваше от 1992 до 2005 година. Пред австрийското издание Speedweek испанецът разкри, че от 2013 насам води разговори с Дорна за завръщане в MotoGP, които винаги се безплодни, дори и след изненадващото оттегляне на Сузуки в края на 2022 година.

„Имали сме много дискусии с Кармело (Еспелета) за MotoGP. Попитахме го дали можем да се върнем в MotoGP като Понс, но той бе категоричен, че няма да подпише с нов сателитен отбор, защото иска нов производител.„Това беше неговият ясен отговор. От години го питахме това, веднъж имахме реален шанс, но не успяхме, защото нямаше кой да ни даде мотор. Когато Сузуки обяви оттеглянето си през май ние отново питахме Кармело. Ние имаме нужните ресурси, имаме опита, но за съжаление сега няма място за частни отбори“, заяви Понс.

През 2023 година на стартовата решетка в MotoGP ще има 22 мотор, 10 от тях ще бъдат в заводските екипи на Дукати, Ямаха, КТМ, Априлия и Хонда, а останалите ще бъдат разпределени между шест сателитни екипа. Най-много мотоциклета отново ще има Дукати, който освен със заводския си тим ще разполага и със сателитните такива на Прамак, Грезини и ВР46.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти