Йерусалим, Еспоо и Марибор приемат първенствата на младите в Европа

Три европейски първенства за младите ни атлети ще проведат в Израел, Финландия и Словения през 2023-а година. Древният град Йерусалим бе отличен домакин на еврошампионат за юноши и девойки под 18 години през 2022-а, а от 7 до 10 август 2023-а ще приеме шампионат в по-горната възрастова група.

България спечели три медала в Йерусалим тази година включително и титлата на Лъчезар Вълчев на троен скок. Всичките 11 българи, които участваха в това състезание ще имат възможност отново да се завърнат в Израел, а световната шампионка на скок дължина за девойки Пламена Миткова и вицешампиона на света на скок височина при юношите Божидар Саръбоюков също ще имат шанс да се състезават в Йерусалим.

Първоначално това състезание бе дадено на румънския град Клуж Напока, но по-късно бе преместено в Израел.

Финландският град Еспоо ще определи шампионите на Европа при младежите и девойките под 23 години от 13 до 16 юли 2023-а. В това състезание ще имат право да участват родените през 2003-а, 2002-а и 2001-а година, което ще даде шанс на Александра Начева и Валентин Андреев да покажат големите си възможности след завръщането си след контузии. Начева вече има в кариерата си световна и олимпийска титла при девойките, а Валентин също бе един от най-силните юноши в света преди няколко години.

Европейският младежки олимпийски фестивал в Марибор, Словения е насочен към юноши и девойки младша възраст, където българската атлетика също има силно поколение.

atletikabg.com

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти